Вкарват овчари и овце в компютърни игри, запознават младото поколение с овцевъдството

Различните аспекти на овцевъдството в контекста на социалните, културните и икономически фактори ще бъдат представени по подходящ адаптиран начин в компютърни игри за образователни цели. Създаването на образователни програми и виртуален музей, популяризирането на пастирския живот чрез изложби и публикации, ще стимулира дебата и обмяната на опит в областта на селското културно наследство чрез съвременните средства на работа в мрежа, цели проектът „CANEPAL“.

В неговата реализация участват 9 партньори от 8 европейски страни, включващи етнографски музеи, университети, изследователски институти, експерти по технология на информацията и комуникацията. Проектните дейности са в активна фаза на осъществяване от септември 2010 до август 2014 година.

 В рамките на проекта „CANEPAL“ в Смолян ще се открие тематична изложба „Иманье без довършуванье“, подготвена от Националния исторически музей - София, чийто предмет са  устните традиции и музика на овчарските общности в Европа. Регионалният исторически музей в Смолян е домакин на проявата. Официалното откриване е определено за 8 март като изложбата ще остане в музейните зали за временни изложби през цялото лято до 8 септември.

Снимка:Традиционното родопско чеверме

Посещението на интригуващата експозиция ще бъде безплатно.

Изложбата показва ценностите на пастирското наследство в Европа, както и начина на живот, занаятите, организацията на овцевъдното стопанство  и строителните традиции. Изучени и онагледени са и музиката, облеклото, обичаите, обработката на храната и готвенето в овчарския бит на цяла Европа.

На снимката:Стара технология в Полша

 В 6 европейски страни ще бъдат организирани 7 тематични изложби, а международната експозиция в Будапеща ще обедини всички теми и ще представи обобщен поглед към европейското културно наследство на овчарския живот и овцете върху площ от над 1000 квадратни метра. Седемте тематични експозиции ще бъдат събрани във виртуален музей, свързан с уебсайта на проекта, на който  може да се разгледа каталог с визуализирани документи – етнографски материали, фотографии, произведения на изкуството, овчарски ястия. Широката публика ще получи книга с рецепти и DVD с пастирска музика.

Снимка:Овчарска чанта от Франция

Снимка:Овчарник в Естония

Родопите са се славили с добре развито овцевъдство и с богати традиции в този отрасъл, и те са включени в изследователските материали на проекта.

Снимката е на Сивко Радичев от архива на Историческия музей в Смолян и отразява Предой в Родопите през миналия век.

През 2012 година бяха проведени  етнографски изследвания и теренни проучвания, обвързани с изследователските задачи по проекта на Националния исторически музей - София CANEPAL „Европейското наследство на овцевъдството и пастирския живот”. Техен предмет бяха темите за живото нематериално наследство, традиционните музикални техники и умения, приложими в съвременността, съвременните празници и ритуали на родопчани. Със съдействието на РИМ – Смолян в последните 2 месеца на 2012 година бе заснет видеоматериал за документален филм за традиционното и съвременно изработване на гайди.

Чрез изложбата в смолянския музей гражданите и гостите на града ще имат възможност да разширят познанията си за това как в други краища на Европа живеят овчарите и отглеждат своите стада.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини