Показват мартеници с глигански зъб и листо против уроки в Ателие за мартеници в Смолян

Ателие за изработване на мартеници  отваря Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

Работата на музейното ателие започва на 18 февруари /понеделник/ и ще приема посетители до 22 февруари /петък/. От 14 ч. до 19 часа всички, които искат да изпробват сръчността и творческото си въображение, както и да научат старите родопски традиции, могат да се включат в заниманията.  Специално за работещите дами, работното време на музея е удължено до 19 часа, за да имат възможност за няколко разтоварващи и забавни часа в края на работния ден. Организаторите от музея очакват да се включат и баби с внуци. През тази година ще се изпробва и старата техника за работа с вълната – плъстенето. Нужните материали и пособия са осигурени от музея.

Музейните експерти ще запознаят участниците с обичаите за Баба Марта както и със старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край.

Най-добрите образци на  възстановени традиционни мартеници и най-интересните творчески резултати от работата на ателието ще бъдат представени в специална експозиция в музейните зали. Откриването на изложбата е насрочено за 25 февруари /понеделник/ 2013 година от 14 часа.

Родопските мартеници са пъстри и освен бялото и червеното, родопчанката е вплитала вълна оцветена в жълто, синьо, розово в ритуалния накит за деца, млади моми и жени. Закичвали се домашни животни и плодни дръвчета. В зависимост от предназначението на мартеницата се прибавяли различни други материали със различна символика - мъниста, дървени фигурки, листа от плодно дърво – ябълка или дюля, черупчести плодове – бадем и дори зъб от глиган.

Герданче от шарени реснички  с лист от дюля- дървото против уроки, можело да ви предпази от зли очи. Носенето на мартеница в Родопите е свързано не само с пролетния месец март. С мартеница се посрещал новият живот – новородени деца и новият приплод в стадата, тя имала своето място в сватбения и в други радостни ритуали.

За справки и предварителни заявки за участие в ателието:

Телефони :  0301/ 6 57 53; 0887 985 720

e-mail: tina_bela@yahoo.com

Тинка Белегова - уредник

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини