Ученици от Чепеларе разпитваха депутати

Как функционират българският и европейският парламент и другите важни европейски институции поискаха да разберат ученици от Чепеларе. В събота да отговорят на всичките им въпроси, с младежите се срещнаха депутатът д-р Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев. На срещата присъстваха още кметът на Чепеларе Тодор Бозуков, председателят на ОбС Костадин Петков и зам.-кметът Георги Костадинов.

Редица въпроси зададоха домакините на своите гости. Те питаха за отношението на другите страни към България, за бъдещето на ядрената енергетика, за училищното здравеопазване, за предизвикателствата пред медицинското образование в България и за това как минава деня на един депутат.

Д-р Дариткова разказа на зрелостниците за работата в здравната комисия, за проблемите в здравеопазването, за битката на комисията по здравеопазване с тютюнопушенето в закрити обществени места. Тя посъветва младите хора да се грижат за здравето си, да ходят редовно на профилактични прегледи, да бягат от вредните навици. „Тук наблизо зимните условия за спорт са разкошни, надявам се и лятото да има възможност за повече движение. Ако още от малки съблюдавате принципите на здравословния живот, ще живеете по-дълго и ще бъдете по-щастливи“, посочи народният представител.

Депутатът в Европейския парламент обясни, че през 60-те години от съществуването си ЕС се стреми на европейска територия да няма война.

Уручев обясни през какви етапи е преминала кризата на европейската икономика и какви са предизвикателствата в момента пред страните от ЕС. По думите му след изпитанията на банковата система, през икономическата и дългова криза в момента настъпва криза на доверието.

 „Почти във всички държави се загуби този предприемачески дух. Всяко спестено евро влиза в банките. Тази несигурност в икономическата среда и предпазливостта на бизнеса и на отделния човек е най-големият проблем“, каза Уручев. Според него трябва да дойдат млади хора, които да погледнат под друг ъгъл на всички тези проблеми, за да се разрешат.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини