Широка лъка влезе в световната реклама на карнавалите

Кметът на селото Васил Седянков получи символите на членството в карнавалната федерация на Европа

Родопското село Широка лъка вече е включено в рекламния календар, който Федерацията на европейските

карнавални градове /ФЕКГ/ изпраща по цял свят. Това стана ясно днес на срещата между кмета на Община Смолян Николай Мелемов и президента й Хенри Ван дер Кроон, който пристигна на посещение в уникалното село. Визитата е по повод приемането на  Широка лъка за член на ФЕКГ, чийто президент ежегодно е канен на 500 карнавала в Европа. Всеки месец федерацията подготвя и изпраща по цял свят цветен информационен бюлетин, а в последния му брой, по повод гостуването на Хенри Ван дер Кроон, е отразено Широка лъка и кукерския карнавал „Песпонеделник”.

„За селото е  чест,  привилегия и голям шанс, че г-н Ван дер Кроон е избрал да гостува именно в Широка лъка, обясни националният координатор на федерацията Кирил Манов.

Членството във ФЕКГ  ще популяризира  селото, общината и  страната по целия свят, като дава възможност  и за кандидатстване по европейските фондове и увеличава шансовете на общината за обмен на културни прояви.

Община Смолян е внесла  такса от 60 евро - годишният членски внос на селото във федерацията.

„Впечатлен съм от работата на кмета на Широка лъка Васил Седянков, който намери начин да се свърже с нас, както и от пълната подкрепа на община Смолян”, каза още Хенри Ван дер Кроон.

Федерацията на европейските карнавални градове е основана на 11 октомври 1980 година. Всяка година домакин на (Dies Natalis) е един от градовете нейни членове.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини