Родопските семейства от неделинско най-после се евакуираха

12 родопчани от село Тънка бара, община Неделино, чиито домове са застрашени от свлачище, днес най-накрая се съгласиха да напуснат къщите. Двете постройки са напукани от ново свлачище, активизирано от последните дъждове преди седмица.

Кметът на община Неделино Стоят Беширов преди 5 дни издаде заповед за евакуацията, но хората отказаха да се изнесат. В петък обаче 12 родопчани, сред които и малки деца, най-сетне склониха да се пренесат в сградата на общежитие в града.

В съседство с къщите им обаче остават оборите с добитък, който стопаните всеки ден ще обгрижват. Ако пълзящата земя продължи да настъпва, ще се изкарат и животните, коментира кметът.

Специалисти геолози от Перник два дни правиха оглед на мястото на свлачището в селото, което към момента е с дължина по ската около 200 метра. Разломите образувани от пълзящата земя вече са достигнали ширина от по 40см., обясни кметът и добави, че земята продължава да се свлича.

Тепърва ще се правят задълбочени геоложки проучвания на терена, за да се изготви проект за обезопасяването му. Освен двете евакуирани къщи, са заплашени и домовете на още около 70 души в селото.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини