Министърът на икономиката: Язовир „Мадан“ е неразделна част от проекта „Горна Арда”

Снимка: madan-news.com

В заданието за проектиране на каскада „Горна Арда” е включено и разработване на проекта за язовир „Мадан“.

Това заяви днес в Народното събрание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на питане от смолянския депутат Недялко Славов и колежката му от ГЕРБ Цвета Караянчева от Кърджали.

Чрез НЕК държавата е инвестирала в проектантските и подготвителни работи, необходими за реализацията на хидровъзел „Мадан“, като първи етап от каскада „Горна Арда”, уточни министърът.

Акционерът в хидроенергийната компания ЕВН е поел задължението да възстанови тези разходи, което е още едно доказателство, че язовир „Мадан“ е неразделна част от проекта”.

По думите на Добрев инвеститорът нееднократно е заявявал, че разчита при изграждането на каскадата да се включат активно фирми от региона, което в голяма степен да подпомогне местната икономика.

Обективен е големият интерес на жителите на областите Смолян и Кърджали, както са основателни и очакванията им той да обезпечи трудова заетост не само в периода на изграждането, но и след това – чрез възможностите за развитие на различни туристически и съпътстващи ги дейности в региона.

Той допълни, че в зависимост от приетата схема за изграждане на каскадата, срокът за изпълнение на каскада „Горна Арда” е в рамките на 3,5 до 5 години.

„Удовлетворени сме от отговора, защото проектът върви в срокове и на практика няма забавяне, което означава, че в края на 2013, най-късно в началото на 2014 г. ще започне строителството”, коментира депутатът от Смолян Недялко Славов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини