Съседни свлачища грозят да сринат пътя към Смолян

Община Смолян трябва да вземе спешни мерки за укрепване на свлачище, заплашващо централен път в Смолян. Това обяви кметът на общината Николай Мелемов и добави, че ще се внесе проект в Комисията по бедствия и аварии към МС, за да се ограничи движението на земната маса.

 „Много важно е общинското ръководство да предотвратява бедствията, а не впоследствие да се справя с тях”, обясни градоначалникът и посочи, че вече са водени разговори с доц. Кирил Ангелов, който изследва процесите в Смолянска община от 1982г.

Специалистът обясни, че в община Смолян действа едно от най-големите свлачища в страната, което е старо, а земята „пълзи” особено активно в района на Смолянските езера.

Към момента процесите имат два центъра – в района на хотел „Рибката” в кв. "Езерово" и този на хотел „Соколица” в кв. "Каптажа". Заради подвижните земни маси, в района на „Рибката”, който е в самото начало на града, има накъсване на пътя и изместване с около 50 см. на бордюра.

Според специалиста трябват спешни укрепителни мерки, за да може да се ограничат евентуални щети на инфраструктурата. Ангелов прогнозира, че ако навреме започне укрепването на участъка около „Рибката” , прогнозната стойност би била 380 – 400 хил.лв., а за укрепване на земните пластове до хотел „Соколица” цената ще бъде около 300 хил. лв.

Ако това не се направи навреме, цената на тези укрепителни действия би се покачила с около пет пъти. Кметът Мелемов се ангажира веднага да започне изготвянето на проект, който да бъде внесен в Комисията по бедствия и аварии към Министерски Съвет.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини