Пашмина, няколко начина да носиш големия шал (видео)

Всички знаем тези меки и големи шалове. Малцина обаче знаят, че пашмина е фината пухкава вълна, която расте под външната козина на хималайската дива коза. Това е най-леката и топла вълна, разновидност на кашмира.

Пашмина наричат и шаловете, изработени от нея. Премятайки модния през последните години артикул, едва ли някой се замисля, че за да е толкова мек и топъл козите са отглеждани на над 4000 м надморска височина в Тибет, Непал и северната част на Индия. Истинските шалове Пашмина се доставят със сертификат "Changra Pashmina".

Оригиналният шал Пашмина се изработва ръчно и по хилядолетна технология

Една коза дава само  100 до 200 грама на кашмир годишно. Стригането се прави само през пролетта и лятото, а най-доброто качество на кашмир е от врата и корема на козата. Дебелината на косъма там е 15 хилядни от мм, което го прави най-финото влакно в света. За един голям кашмирен шал Pashmina отива добитото за година от 7 до 10 кози. Това е причина цените на тези шалове да са космически. В пъти по-евтини са, ако обработката на кашмирската вълна е правена машинно, макар ценителите да са убедени, че от това материята губи изключителните си качества. Онлайн се намират за 60-200 долара и нагоре ... до 600.

 

Нишките са тънки и леки, рисунъкът - изумителен

Цената пада до разумните 7-15 лв., е ако шалът Пашмина е без вълна пашмина. В стотици цветове и нюанси едноцветните ментета могат да бъдат намерени в безброй онлайн магазини. Има и безброй пашмина с традиционни шарки. Дизайнерите също се развихрят и влагат фантазията си в десенирането на ефирните топли шалове с размер на одеалце.

След като вече знаете, че вашата пашмина не е оригинал, едва ли ще спрете да и се радвате. Като допълнение към облеклото тя дава много възможности да изявите индивидуалността и собствения си стил. Съветите какво да правим с шареното голямо нещо в мрежата са много, ето тук един, който изглежда полезен:

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини