Онкоболната родопчанка Таня Христова от Девин намери приятели от цялата страна

Таня Христова до децата си - Бранимира, Андрея и Емануела, ден след поредния курс по химиотерапия.

“Бедният човек е състрадателният. Това разбрах от всичко, което ми се случи в последните месеци”, казва онкоболната Таня Христова от Девин.

Тя и безработният  съпруг отглеждат трите си деца в една стая. В нея има място само за 2 легла, а по стените  пълзи влага.

Историята на семейството от приземния етаж на стара девинска къща, която “24 часа” разказа, трогна читателите на вестника. Таня и децата  получиха десетки колети.

“Възрастни хора, медицински работници, учителки, пенсионери и анонимни хора пратиха на децата дрехи, играчки, лакомства, храна, тук-там и скромни суми.

Благодаря на вестника, защото ме запозна със стойностни хора. От всички тях съм трогната. Не мога да изразя чувството да получиш добро от хора, които, описвайки своята съдба, се оказва, че не са кой знае колко по-добре от нас”, разказва жената. И добавя: “Сред дарителите няма политици и бизнесмени.”

На всички тя е пратила благодарствени картички за новогодишните празници. Картичките също са  дарени с пликовете от пенсионерка от София.

“Не помня имената на всички и се притеснявам, че ще пропусна някого”, казва Таня. В началото записвала имената на хората с колетите, но покрай химиотерапията, празниците и ежедневието пропуснала някои, без да иска.

Първият, който се отзовал, е българин, живеещ в Канада. Мъжът пратил имейл, че ще дари компютър, за да изпълни мечтата на най-голямата дъщеря на Таня - 8-годишната Андрея.

“Дарявам по света, когато ме трогне съдбата на някого. Предпочитам лично, защото това, което изпратя, може да се загуби. Ще идвам в България в началото на май и ще потърся Таня”, обещава в писмото си Ерик от Канада.

Пенка Сийболд е обещала да направи кампания за средства в Медицинския университет в Пловдив.

След това с Таня, докато е в болницата, се свързва Вяра Врагова от София. Жената се трогнала от това, че Таня се опитва с изплетените от нея неща да издържа семейството си, и обещала да поддържат връзка, за да търсят хора, които да купят плетивата.

За да се лекува, да гледа децата си и храни семейството си, Таня плете ръкохватки за топли съдове и калъфчета за ароматизатори за автомобили. Прави и сувенири, на които сама търси пазар.

Врагова пратила играчки за децата и дори дала идеи на Таня да започне да плете апликации за картички, които много се търсели. 73-годишната пенсионерка Иваничка Атанасова от Плевен, която преди време също се занимавала с ръкоделие, е изпратила материали.

Бивша учителка от кв. “Овча купел” в София, която Таня нарича леля Костадинка, 4 пъти праща колети с подаръци за децата. Емилия Рангелова от София изпратила колети с дрехи за цялото семейство.

Биляна Ангелова от София зарадвала семейството с играчки и дрехи, Валентина Йорданова и Снежана Иванова от София - също, Здравко Гановски и Милена Вълчанова, Йорданка Котева от с. Бистрица пратили дрехи и скромни суми пари.

“Три красиви жени прочели статията за мен и дойдоха в онкоболницата в София. Оставиха ми пари да заведа децата на Коледа в Пловдив”, казва Таня. Трогната е много и от 10-годишната Росица Шейтанова от Кюстендил.

Момичето от 6-годишно изработва картички, които продава благотворително, събира пари и средствата, които  дават родителите за закуска, всяка година дарява на домове за сираци.

След като прочело за съдбата на Таня и трите  момиченца, решило на тази Коледа да дари на тях.

“Събрала съм 3 кашона с лакомства. Крия ги, за да не се изкушават децата. Само сладко не е добре да ядат”, казва Таня. Всичко като пари, което е пратено за децата, им го събира и отделя, за да не се пропилее за ежедневни нужди.

Играчките също са събрани в кашони - няма място в тясната стаичка за всички, а и децата ги прибират с мечта да ги подредят в ново жилище.

“Няма сигурност за бъдещето, но се надявам да оздравея, за да работя”, добавя Таня.
Хазяинът им дал отсрочка до пролетта да освободят стаичката, тъй като ще бута къщата, за да строи нова.

“Това е най-притеснителното, че нямаме пари за наем, а трябва бързо да намерим решение къде да се пренесем”, стиска ръце една в друга жената. Тя е картотекирана за общинско жилище, но досега не  е дошъл редът. Надява се общината да намери вариант, с който да спаси семейството.

“Запознат съм със съдбата им, но в момента общината няма свободни жилища Водим дела срещу некоректни наематели и първото освободено жилище ще е за тях”, каза девинският кмет Цветалин Пенков.

Преди 3 месеца общината получи дарение 16 апартамента от австрийската компания “Алпине Бау”, която построи яз. “Цанков камък”. Според местните управници обаче те не са подходящи за семейството, защото в тях трябвало да бъдат настанени лекари, когато фалиралата болница заработи отново.

“От такива притеснения си докарах болестта. Ето сега трябват пари за лечение, да храним и издържаме децата, а след 2 месеца няма къде и да живеем”, обобщава Таня, която е завършила богословие.

Тя вече е минала химиотерапията, а от 25 януари започва лъчетерапия в София.

Джипито от Девин д-р Румяна Желева, чиято дъщеря работи в столицата, обещала да помага на Таня. Изследванията  са добри, няма разсейки. След лъчетерапията предстои хормонално лечение цели 5 г.

“Ще я караме пак на магия, месец за месец. Нека мине лъчетерапията, другите неща са по-лесни”, казва борбената жена.

По-важно е, че денят е 5 януари, а средната  дъщеричка, 6-годишната Емануела, има рожден ден. Затова в мизерната стаичка се чува детски смях и тропот, дошло е приятелче на рожденичката. За празника баба Мария от София пратила на детето подаръци и книжки.

“Получихме много колети, всички хора са добри”, убедена е 6-годишната рожденичка, докато по-малката  сестричка гушка плюшен пингвин.

 автор:Валентин Хаджиев

Източник: 24часа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини