Рекордни добиви и заплати в „Горубсо Мадан”

Близо 200 000 тона оловно-цинкова руда са добити в  „Горубсо – Мадан" през 2012г., съобщиха от дружеството. Въпреки затворените за 45 дни мини в началото на м.г., добивите са рекордни за последните години. Средно за месецв двата рудника край Мадан са вадени по 18 000 тона олово и цинк, като полученият концентрат е 5 700 тона олово и 6100 тона цинк. През тази година се очаква да започне добив на руда и от рудник „Върба – Батанци", който се възстановява с кредит от 13 млн.евро.

Очакванията са от находището да се добиват по 70 000 тона руда годишно. Според изследванията, съдържанието на метал в находището е около 5,5%, което е с процент повече от металното съдържание на рудата, която в момента се добива от действащите рудници „Крушев дол" и „Петровица".

С пускането на новия рудник ще се разкрият около 100 нови работни места. През изминалата година дружеството е платило 9 млн.лв. за осигуровки на държавата, тъй като такива не са плащани от 2008 г.

В момента заплатите са много добри, като има миньори с месечно възнаграждение от 2400 лв., а средната заплата е около 1000 лв.

 Освен пускането на новия рудник, се работи и за разкриването на находището „Печинско". Планират се ремонти и на действащите рудници. 

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши едноличното придобиване на „Горубсо-Мадан" от страна на златоградската фирма „Върба-Батанци", съобщават от независимия специализиран държавен орган. Сделката цели запазване и развитие на рудодобива в Маданския рудоносен басейн, един от най-перспективните в страната, уточняват от КЗК.

Според КЗК сделката няма да доведе до възпрепятстване на конкуренцията, на който и да е български пазар, поради което следва да бъде безусловно разрешена.

Сделката за "Горубсо-Мадан" бе финализирана в началото на април миналата година. Така дружеството вече е в ръцете на Николай Вълканов и „Върба Батанци" - обединение между „Минстрой холдинг" и „КЦМ 2000". Държавата реши да смени концесионера на мините след продължителните протести на работниците в тях, които не бяха получавали заплатите си в продължение на месеци.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини