37 хил. по бански в Северно море (видео)

При всякакво време и при всякакви температури холандците отбелязват първия ден на Нова година с традиционно плуване в Северно море, като тази година в него взеха участие рекордните 37 хиляди души.

Това е с 1000 души повече от миналата година и големият наплив се обяснява с хубавото време, което смени дъждовете от новогодишната нощ.

Из цялата страна бяха открити над сто места за къпане, като най-голямата масовка на моржове бе наблюдавана на плажа Схевенинген близо до Хага.

Тук си дадоха среща и се потопиха в морето над 10 хиляди смелчаци при температура на водата плюс 7 градуса по Целзий.

Началото на традицията с новогодишното къпане бе дадено през 1959 година, когато на плажа в Схевенинген беше даден стартът на първото масово плуване.

От тогава насам холандските моржове пристигат тук от цялата страна на 1 януари. Често могат да се видят и чужденци, които се включват в местното развлечение.

По сигнал всички участници, на които се раздават оранжеви плувни шапки, се впускат бегом към морето.

Някои успяват да преплуват само няколко метра, а други само се потапят в ледената вода. Но въодушевлението и празничната атмосфера обхващат всички, включително и многобройните зрители, които не се решават на толкова смела стъпка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини