Овладяна е заразата от рак по картофите-засечена в 12 родопски села

Това стана ясно на проведената днес работна среща за дългосрочните мерки срещу заразата, организирана от областния управител на Смолян Стефан Стайков.

За пръв път заразата по основната за района на Смолян земеделски продукт беше открита в края на миналата година в смолянското село Подвис.

Веднага след това започнаха проби и изследвания на почвата в нивите в близост до заразата и със заповед на министъра на земеделието и храните бе наложена карантина в селата Подвис, Лъка и Търън.

В продължение на 5 месеца след това в региона бяха направени проверки на място- бяха взети общо 1400 почвени проби от всички населени места по поречието.

Заболяването е открито в селата Лъка, Търън, Требище, Градът, Ряка, Селище, Тикале, Влахово, Стража, Орешец, Смилян и Равнища и всички те са поставени под карантина. В тези села беше въведена забрана за движението на картофите и на земеделската техника извън границите на населените места. От дирекцията добавиха обаче, че ситуацията е овладяна и не трябва да се създава психоза сред хората.

Има сортове, които са устойчиви на болестта -  „Провенто", „Луизиана", „Корида", Дезире" и „Анданте", коментираха експерти  от „Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян.

На този етап европейското законодателство предлага именно използването на устойчиви сортове, които се засаждат в буферни зони около регионите с установена зараза.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини