Ромите от Смолян ще участват във фестивала "Родопи фест

Ромите на Смолян ще участват във фестивала „Родопи фест”, в частта му „Родопски истории”, която и посветена на диалектите в Родопите и регионалните местни езици.

Местният ромски диалект в Смолян е доста различен от двата основни, които се говорят в България и те са пожелали да направят първо превод на местния ромски диалект и след това да го преведат на български език.

В деня, посветен на родопските диалекти ще участват и зевзеците на Смолян с техните известни в цялата страна родопски лакърдии, както и самодеен театър от село Смилян, които също имат скечове на родопски диалект. 

Провеждането на зимен фестивал „Родопи фест”, който започва на 18 декември, е съвсем ново събитие за културния календар на община Смолян. Той е насочен към всички възрасти - от децата в детските градини до хората в пенсионна възраст. Фестивалът представлява комбинация от дейности, с които се цели да се надхвърлят традиционните прояви за пресъздаване на родопския фолклор, като се комбинира и със спецификата на модерната градска култура.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини