С общо 15 кг. експлозив разбиват скалите затапили Ягодина

За да се отвори блокирания от огромни скали път към село Ягодина се наложи взривяването на скалите. Около обяд днес специализиран екип от сапьори и алпинисти заложиха първото количество експлозиви, но опитът се оказа неуспешен.

За да не предизвикат нови скални лавини, специалистите работят с малки количества взрив, тъй като районът е карстовия и рискът е голям. Въпреки това, експертите прецениха, че няма друг начин за премахването на скалите и направиха втори опит за взривяването на около 80 тона скална маса. Според шефът на Областната противопожарна служба Комисар Красимир Шотаров, трети взрив няма да се налага и утре ще започне разчистване на отломъците от шосето. Още вчера на мястото на срутването беше разположение и специализирана техника, с която веднага след  раздробяване на скалите, да започне разчистването на над 100 кубически метра отломки, което вероятно ще продължи няколко дни.

В специализираната група са включени алпинисти и сапьори, районът беше отцепен още от неделя вечерта заради опасност от нови скални лавини.

„Работите ще продължат, но едва ли пътят ще се отвори по –рано от четвъртък”, обясни кметът на село Ягодина Митко Сакалев.

Родопското село е откъснато от света от неделя вечерта, когато  единствения път, беше затрупан. 80-те тона скали и каменна маса се стовариха върху тясното планинско трасе, правено преди 50 години. Вече няколко дни местните живеят в страх от надвисналите скали и риска да останат без хляб и лекарства, ако стане ново срутване в района.

По  време на блокадата храна и продукти от първа необходимост се доставят до селото по пътека, промушваща се между скалите. Около 500 души все още се снабдяват с продукти от първа необходимост по човешка колона, която на ръка прехвърля доставките през малка пътека между огромните канари и купища камъни.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна на община Борино 8 457 лева за разчистване на пътя до селото. Пътят до Ягодина е на половин век и по него не са правени ремонти, тъй като се намира в защитена местност.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини