Взривяват скалите,за да отпушат блокираното село Ягодина

На ръка, под надвисналите скали пристига хлябът за хората в Ягодина. Снимка: Родопи Смолян

Вече три дни хората  в село Ягодина са блокирани и откъснати от света, след голяма срутване, което прекъсна единственият път към селото.

Срутището заклещи в капана и около двайсетина студенти, които се наложи да оставят колите си в селото и да се приберат с друг транспорт по домовете си.

Страховете от надвисналите скали и неизвестността остават, а жителите на селото са силно притеснени, тъй като почти всички стоки от първа необходимост са на привършване и нямат запаси от лекарства. С катъри и после на ръка по пътека, промушваща се между скалите, се доставя хляб на хората.

Планинският път ще се отвори много трудно, тъй като единственият възможен начин, е да се взривят скалите, които го запречват, смятат експерти.

Очаква се това да стане в сряда сутринта, като е доставена необходимата техника, с която веднага след взрива да започне разчистването на скалните отломки.

 Жителите на село Ягодина са предупредени за предстоящите взривни работи, а районът на срутището е отцепен още от неделя вечерта.
Въпреки че районът е карстов и е опасно да се взривява, към момента няма друг начин за премахването на скалата.

Пътят до Ягодина е на половин век и по него не са правени ремонти защото се намира в защитена местност.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини