Облагородяват по проект 8 резервата в Родопите.

В  рамките на 32 месеца екоинспекцията в Смолян ще реализира проект „Дейности по опазване и устойчиво управление на резерватите”.

В него са включени – „Сосковчето”, „Казаните”, „Кастракли”, „Червената стена” и поддържаните резервати „Шабаница”, „Момчиловски дол”, „Амзово”, „Конски дол”. Този проект е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г. на общата стойност 276 хил.лв.

 По голямата част от 234 566,00 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а малко над 41хил.лв. са национално съфинансиране от държавния бюджет.

В рамките на проекта ще бъде закупено оборудване за шест противопожарни депа, които ще се разположат в землищата на резерватите. Също така в резерват „Амзово” ще се направят хидроложки, хидрогеоложки и биологични проучвания, за да се установи възможно ли е да бъде възстановен водния режим на езерото.

Ще се проучат и възможностите за възстановяването на находището на блатен паун.

Ще се извърши проектиране, изработване, доставка и монтиране на 20 информационни табла, 12 указателни табели, дървени пейки и плотове.

Целта е да се предостави обща информация за резерватите и тяхната значимост, както и да се направи реконструкция на екопътеки, ремонт и подмяна на дървени мостове, разчистване на трасетата  по общо 7-километра екопътеки.

По трасе от 40 км. ще се маркират и обозначат с трайни знаци границите на резерватите.

”Чрез реализацията на този проект ще се създаде по-добра организация и ще се вземат своевременни мерки, за да се избегне възникването на пожари в резерватите”, коментира Екатерина Гаджева, директор на дирекция „Контрол и превантивна дейност” в РИОСВ –Смолян, която представи проекта.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини