БСП ще сезира Европейската комисия за скандални далавери с ловни стопанства

Коалиция за България ще сезира Европейската комисия заради далавери с горския сектор в страната, обяви народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, след среща с жителите на доспатските села Змеица, Касъка и Црънча.

В Касъка и Змеица хората се жалваха, че се готви концесия на ловното стопанство „Омана” в землището на двете селища, а според местните новите собственици се готвят да заградят с мрежа огромна територия, в която попадат пасища и обработваеми земи на населението. Хората ще останат без достъп до нивите си,  но никой не се интересува от тяхното мнение.

Според депутата от БСП  Министерството на земеделието и храните раздава на определени олигарси ловни стопанства с огромни територии в българките гори, които получават приближени на управляващите фирми.

Безплатно се раздават огромни територии, което е вид държавна помощ, пред която заменките, бледнеят, коментира Михалевски.

Освен това, ловното стопанство обхваща и вододайната зона на двете села и има опасност от замърсяване на водоизточниците, селата да останат без питейна вода.

„Ще поставим въпроса с пълна сила, тъй като в цялата страна тече огромно действие по отдаване на ловните стопанства, което е нелегална приватизация на горския сектор в страната. Това става с държавна помощ, като лично министърът раздава огромни горски парцели на определени олигарси”, заяви Михалевски.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини