Жители на Доспат сезират за „невиждана” сеч в местните гори

Невиждана до сега сеч се извършва в горите около Доспат, алармираха местните на среща с народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Жителите на Доспат се оплакаха, че поголовната сеч се извършва с цел износ към Гърция, в резултат на което дървата за огрев са поскъпнали прекомерно и населението едва смогва да се осигури за зимата.

Производители на тютюн в общината пък сезираха депутата Нинова, че фирмите-прекупвачки им извиват ръцете с изключително ниски цени.

Тази година добивите са по-слаби, но пък много качествени и цената от 5-5.50лв. на килограм е крайно недостатъчна.

Според Нинова държавата няма никакъв контрол след като управляващите са променили закона и така е отпаднало лицензирането на фирмите-прекупвачи.

Производителите нямат защита, следствие от което са опитите за извиване на ръце на производителите. Доспатчани имат проблем и с картофоприозводството, тъй като масово стопаните в региона не са получили помощ. Друг проблем е, че  заради сгрешени орто-фото карти са спрени и плащанията за единица площ за земеделските производители. Служителите на Мирослав Найденов трета година търсели всякакви оправдания, за да не отпуснат помощи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини