Уникален Родопски фестивал стартира през декември в Смолян

Първи по рода си зимен фестивал в Смолян ще започне от 18 до 22 декември, стана ясно след представянето на проект „Родопи фест”, финансиран по ОП Регионално развитие 2007 – 2013 г. Проектът, по който водеща организация е община Смолян в партньорство със  Сдружение „Слийп уолкинг” е насочен към провеждане на ежегодни празници в рамките на три поредни години в Смолян. Концепцията тези празници, като иновативно културно събитие в града цели включването на жителите от всички възрасти в местната общност.

В рамките на петдневни прояви ще се представи Родопа планина и Орфей от древността до съвремието. Тематиката отразява спецификата на региона и местните жители, и представлява синтез между различни изкуства, с активното участие на всички. Със свои изявите ще се включат както най-малките от детските градини, така и зрелите хора, обясни директорът на дирекция „Обществени дейности и заетост” в община Смолян Валентина Василева.

Програмата в първия ден е с акцент „Орфееви приказки”, като на читалищните сцени деца и ученици ще се претворят приказки, митове и легенди за Родопите  и Орфей.  „Родопски истории” са темата на втория ден от фестивала- сказания, обичаи, хумористични разкази местни хора в родопски диалект и ромски говор, в които ще се включат хумористите от клуб „Зевзек”.

Съвременна младежка градска култура е темата на третия ден, в който ще се проведе конкурс за графити и атрактивен стрийт парад с участието на млади хора, почитатели на модерните изкуства: looking , popping, house, брейк и др. Предвидено е и ди-джей парти с танцови състезания, а на следващия ден ще има фолклорно надсвирване, надиграване, надпяване между всички формациите в общината, в които  ще участват всички читалища.

Фестивалното събитие ще завърши с концерт „Родопски звездоброй” на Фолклорен ансамбъл „Родопа”  в Смолян. След фолклорното надсвирване между ще се извие най-дългото родопско Орфеево хоро, в което ще се включат и всички гости.

Хорото ще се разгъне по цялата главна улица на Смолян и ще свърже паметниците на Орфей и Евридика пред кино „Дружба” и Амфитеатъра, а кулминацията  на фестивала бъде голямото веселие с народен оркестър. За осигуряване на събитията ще се закупи мобилна сцена, озвучаване и осветление, но входът за всички прояви ще бъде свободен.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини