Челен сблъсък: Науката в България срещу „държавата” в България

 
Янко Николов освен астроном е и запален почитател на алпийските дейности и катеренето, но е категоричен, че е далеч от футбола..

Защо с черен хумор се събират пари за наука, риторично се питат учените в обсерваторията на връх Рожен?

Само за броени дни, идеята за футболно дерби между младите астрономи от Обсерваторията и бистришките тигри, в които официално рита премиерът Бойко Борисов, обиколи публичното пространство със страшна сила.

Проблемът за фрапиращата нужда от 250 хил.лв.лева за оцеляване на обсерваторията до края на тази година е с поне 3 годишна история. Дали са малко или много, на фона на крупните суми, които се харчат в държавата за какво ли не, да прецени читателят.

В неделя обаче премиерът Бойко Борисов се изказа по национална телевизия в стил:

Те от 3 години затварят, а телескопите още се въртят…

Думи, които предизвикаха горчивина и недоволство сред научната общност у нас. Защото тези пари са нужни, за да продължи научната дейност на най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. А бюджетът й вече трета година стига за 9 месеца, вместо за 12.

 „Още с приемането на един нов бюджет, за нас е ясно, че парите ще свършат много преди края на годината”, заяви зам.-директорът на научния комплекс на връх Рожен Никола Петров.

Защо обаче се налага да се събират средства за наука по този абсурден начин?

Защото така се вдига шум и се привлича вниманието на държавната власт, признаха дори изумените от обществения и медиен отклик учени от Рожен. Утре /сряда/ на заседание на МС в София за дискусия, а може би и решаване на проблема, е  поканено ръководството на научната институция. Очакванията на астрономите са умерени, но по-скоро оптимистични:

Никола Петров - зам.-директор на Обсерваторията:

„Няма здравомислещ човек в държавата, който да затрие научна институция като НАО „Рожен”, която е лице на астрономическата наука в България и е световно призната. Ако управляващите погледнат на идеята за футболно дерби като закачка, това ще е само дивидент за тях”, коментира Петров.

Тя-идеята- била дошла далеч преди поканата за сериозни разговори на правителствено ниво, коментират учените. Да, но пък явно е дала резултат, защото преди това управляващите не даваха индикации дори, че умуват по проблема.

Ако все пак държавата не дадде тези пари, звездният комплекс ще затвори до 10 декември. После- за да се възстанови дейността му,  ще трябват средства между 10-15млн. евро, пресмята Петров и допълва, че само огледалото на 2 метровия телескоп за наблюдения струва 3.5 млн. евро.

А ако се повреди в следствие на спирането на работа? ….

Или ще се извадят отново милиони, които ще потнат незнайно къде...или няма да  се дават повече пари за "звездна наука", защото е криза. Пък в криза кой мисли за звездите?

Въпросът е: защо трябва да се търси подобен Пиар, за да крета науката ни?

И защо в България само "жълтото" шоу носи имидж и пари? Защото на всички ни е ясно, че преди избори не се закриват важни институции.

На тези риторични въпроси всички мълчим тъжно и дружно…и споделяме снимки "Зов за помощ за обсерваторията" в социалните мрежи.

Дано поне явлението "млади учени, спасяващи "звездите" с третокласен футбол", да не става модел на публичния пиар и държавно финансиране.

И да се замислим, защото случаят е показателен-това е нивото на държавно управление и перспективата на управниците ни за бъдещето. За което повече ни обещават да е светло, от колкото ние като нация да го вярваме.

И накрая :

„Големите истини се казват на шега”.

Това обобщава инициаторът за "знаменития" футболен мач Янко Николов - а иначе - астроном и оператор на 2- метровия в диаметър на обектива телескоп, в обсерваторията на родопския връх.

Където ако стигнем, всички си мечтаем за звездите...

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини