Млади астрономи правят футболен отбор-събират пари за Обсерваторията на Рожен

„Роженските мечки” хвърли ръкавицата на Бистришките тигри на Бойко

Младите учени от НАО „Рожен”, къде на шега, къде наистина сформираха футболен отбор, който ще рита, за да спаси съществуването на научния комплекс на връх Рожен. Астрономите- „футболисти” искат да се изправят в пряк сблъсък с отбора, в който е картотекиран и премиерът Бойко Борисов - ФК "Витоша Бистрица", популярен като Бистришките тигри.

За целта те сформират футболен отбор с гръмкото име "Роженските мечки", а целта е  да съберат допълнително пари за научно-изследователската си дейност.

За нестандартната идея с повече от драматичен привкус, съобщи в официално видео в сайта YouТube, капитанът на новосформирания отбора на учените - Янко Николов.

Младият астроном е оператор на големия телескоп в Националната обсерватория, която отново е заплашената от затваряне заради липса на пари за работа и поддръжка на скъпата техника в комплекса.

Така младите учени се надяват да привлекат повече публика, а от продадените билети и телевизионни права за излъчване на футболното дерби, ще ударят финансово рамо на  астрономическа наука у нас.

Финансовата криза в НАО „Рожен” е от три години, а сега учените отново обявиха, че ако не се отпуснат средства, обсерваторията ще затвори до 20 дни.

„Няма индикации това да се случи тази година и затова ние търсим алтернативни начини за набавяне на средства”, заявява Янко Николов и с тъжна усмивка представя отбора на „Роженските мечки”  от млади учени и докторанти. Допълва, че  денем те ще тренират с топката, а нощем ще се занимават с наука.

250 000 лева е сумата, която не достига на учените да покрият сметките си ток и заплати до края на годината, преди да бъде отпуснато финансиране на комплекса за следващата година.

Директорът на НАО доц. Таню Бонев в сряда е поканен на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, за решаване на проблема с финансирането на НАО „Рожен”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини