Обсерваторията на Рожен отново на ръба да спре работа

Единствената обсерватория от този мащаб в цяла Югоизточна Европа, за пореден път е в жестока финансова криза. Този път обаче ножът е опрял до кокала и НАО ”Рожен” е заплашена до 20 дни да затвори врати. Няма пари нито за поддръжка , нито за работа на сложната техника, извършваща научни изследвания и наблюдения, а заплатите на учените са намалени и те вземат наравно с чистачките.

За реалната опасност научната институция да спре работа, алармира ръководството на звездната институция.

Още повече, че преди седмица вицепремиерът Симеон Дянков при посещение в Смолян категорично заяви, че няма да даде парите, нужни на обсерваторията да оцелее до края на годината. Финансовият министър отсече, че НАО е звено към БАН, която трябва да правилно да разпределя държавните субсидии между звената под нейната шапка.

Според зам.- директорът на обсерваторията Никола Петров обясни, че в продължение на три години най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа е във перманентен финансов колапс заради недостатъчно финансиране от държавата.

Според него в предишните години преди края на годината винаги е имало субсидия, която е спасявала положението, но тази година няма индикация да бъдат дадени допълнителни пари от държавата.

”Нямаме пари да си платим тока за два месеца, който е в размер на близо 20 хил.лв. Ако не платим сметките, електроразпределителното дружество ще го спре, а това означава, че и ние спираме работа”, обясни Петров.

Той каза още, че обявената дарителска кампания е успяла да събере около 2 хил.лв., но това е крайно недостатъчно.

„ Не би трябвало да разчитаме на дарения, за да оцелеем”, коментира Петров и добави, че учените от обсерваторията получават едва 60% от заплатите си.

Ако през зимата НАО”Рожен” спре работа, дейността ще може да се възстанови едва през лятото, което ще струва много пари. Според учените дори е възможно, ако веднъж спре работата на чувствителната и скъпоструваща техника, тя да не може отново да се въведе в експлоатация.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини