Награждават посмъртно родопчанина Петър Шарков- дал живота си, за да спаси дете

Петър Шарков на поход до втория по височина върх в Родопите "Орфей" през 2005г.

Старшина от резерва Петър Шарков ще бъде посмъртно удостоен с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – І степен.

Отличието се присъжда за проявения героизъм и себеотрицание, с които Петър Шарков спасява 8-годишно дете с цената на своя живот.

Тържествената церемония по връчването на наградата  от името на министъра на отбраната Аню Ангелов ще се проведе на 12 ноември от 15 часа в Гарнизонния военен клуб в Смолян.

Трагичният индицент се разиграл през август 2008 г., когато Петър Шарков бил на почивка със съпругата си дъщеря си в къмпинг „Каваците” край Созопол.

Тогава синът му, като военнослужещ във формирование 36920 – връх Голям Перелик  е на мисия в Афганистан.

 На злополучната дата 28.08.2008 г. по време на самостоятелна разходка на неохраняемия плаж, Петър забелязва давещия се 8-годишен Джон Стефан Иванов от Казанлък.

 Родопчанинът незабавно навлиза в бурното море, с цената на много усилия успява да изнесе детето и с последни сили да го предаде на мъжете, притекли се на помощ. Силите му обаче не достигат и след проведената му реанимация от хора на плажа, той починал.

Старшина от резерва Петър Савов Шарков е роден на 07 май 1950 г. в село смолянското село Солища.

През 1974г. започва работа в поделението на връх „Голям Перелик” където работи до пенсионирането си през 1994 г. За 20 години служба в поделението  е награждаван многократно с медали и грамоти.

След пенсионирането си се занимава с дърводелство и в не един дом има мебели изработени от неговите ръце. Запален скиор, турист, ловец, фотограф и любител на родния край.

Заедно с колеги и приятели участва във възстановяването на параклиса „св. Кирик и Юлита”, намиращ се по пътя за връх Голям Перелик.

Година след смъртта му непосредствено до параклиса „св. Кирик и Юлита” под връх Голям Перелик, на така наречената „военна чешма” , в  негова памет е издигната мемориална плоча.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини