Учат майките на 12 годишните момичета на профилактика на рака на маточната шийка

Снимка:в."Дневник"

На информационна среща, организирана от здравната инспекция в Смолян, родители на момичета, родени през 2000 г. ще могат да  се запознаят с ваксинацията срещу рак на маточната шийка.

Инициативата е в рамките на Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка ще се проведе на 12 ноември (  понеделник ) от 14,00 часа в зала 247 на Община Смолян.

Поканени са  директори на учебни заведения, медицински специалисти и педагози.

Заболяването се определяя като тежък проблем на съвременното обществено здравеопазване, заради високата заболеваемост и неблагоприятната прогноза за изхода от него.

 В Европейския регион ракът на маточната шийка е втората по честота форма на раково заболяване при жените на от 15 до 44 години, след рака на гърдата. Данните показват, че всяка година нови 60 000 жени развиват рак на маточната шийка и почти половината от тях умират.

Мястото, което заема България в сравнителната европейска статистика е по-близо до това на най-неблагополучните страни.

Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на заболяването се е увеличила почти трикратно  за последните 30 години.

 От 10 на 100 хиляди  през 1981 г. през 2007г. честотата е вече до 28,2 на 100 хиляди жени.

Броят на новите заболявания за последните години е от порядъка на 1100-1200 годишно, а на смъртните случаи - между 350 и 400.

Това означава, че всеки ден в България умира по една жена и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка (РМШ) са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактиката.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини