С катъри карат хляб и провизии в откъснатите от света села в Неделино

Бедственото положение в община Неделино, обявено след пороите в понеделник вече е отменено, съобщи кметът Стоян Беширов. Във вторник сутринта е възстановена пътната връзка до по-голяма част от селищата. Заради свлачища обаче остава затворен пътят до село Крайна, изолирани са хората в махалите Кочене, Раевица и Ангелови Колиби. Хората са откъснати от света и ще им се доставя хляб и продукти от първа необходимост с катъри, обясни кметът.

„Няма да ги оставим докато се възстанови пътната връзка до махалите, ще им се достави всичко необходимо, ако стане нужда”, допълни той.

Продължават работите по разчистване на селата, потънали в кални наноси по улиците и свлачища на всяка крачка. Само след последните дъждове от 120 литра на квадратен метър тръгнаха 30 нови свлачища и срутища в Неделинско, а разчистването им продължава и днес. Няколко къщи в града бяха наводнени.

Остава и проблема с 20 киловолтов електрически стълб за високо напрежение на улица „Напредък”, който е компрометиран от дъждовете, повлекли земните маси в близост и всеки момент може да падне. Улицата е затворена за движение и около 2 хиляди души тръпнат от опасността стълбът да се срине.

Все още обаче не може да се работи по разчистването около него, напрежението е изключено, а стълбът е вързан за борови дървета.

Целият  квартал „Емовци” се захранва от алтернативна мрежа и при първа възможност ще започне работи и в този участък, обясни кметът Беширов.

Той  отбеляза, че има опасност градът да остане без вода, тъй като част от главния водопровод е напукан. Пороят е причинил щети за хиляди левове, които сега се остойностяват. Ако времето се запази без валежи, обстановката в общината ще се нормализира напълно.

Днес на среща със земеделските производители в района беше земеделският министър Мирослав Найденов, който е обещал съдействие за пострадалата община.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини