Децата от православния център "Чисти сърца" в Смолян посетиха Калофер

Игуменката на манастира Валентина Друмева разказва историята на духовната обител от Възраждането на малките родопчани.

Поредно поклонническо пътуване направи Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски”. Около 50 деца и младежи посетиха възрожденски град Калофер, заедно с преподавателите си по вероучение, хорови песнопения и журналистика, както и от няколко майки.

Чрез експозицията в Националния исторически музей „Христо Ботев”, най-малките за пръв път се запознаха с гениалния български поет и революционер, а по-големите научиха нови факти и събития от неговия живот.

В родната къща- музей на поета, децата видяха оригиналните чакрък и шевна машина, с които неговата майката е помагала за  изхранване на семейството.

Малките родопчани разгледаха и  много снимки, документи, макети и вещи в музея на Ботев, а след това посетиха и девическия манастир „Свето Въведение Богородично”, в който живеят 11 монахини.

Гостите от Смолян останаха силно впечатлени от срещата с игуменката Валентина Друмева, която от 52 години е монахиня в манастира. Тя е автор на 40 книги и вече 23 година ръководи Неделното училище. Първата родопска учителка и поетеса от Райково Рада Казалиева, също  е учила в духовната обител, посочи майка Валентина и разказа на децата за своето посещение при родствениците й  в Смолян преди две години.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини