В Девин посрещнаха Дянков с аплодисменти, изпратиха го със заявка за нови протести

Снимки:Родопи Смолян

Вицепремиерът не успя да потуши напрежението в родопския град, който протестира от седмица заради затворената от 116 месеца общинска болница.

 „Готови сме да дадем и над 1 млн. лева, за да има модернизирана болница в Девин”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред местния парламент, който извънредно се събра днес, за да чуе предложението на държавата за решаване на здравната криза в региона, която предизвика масови протести миналата седмица.

Спасителният план на министър Дянков предвижда разкриване на филиал на МБАЛ- Смолян в Девин, който да стане дъщерно дружество на смолянската болница. Общинският съвет обаче трябва да гласува и даде право на ползване за 10 години върху сградата, в която до сега се помещаваше фалиралата общинска болница.

Преди два дни здравният министър Десислава Атанасова и шефката на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, също посетиха Девин и предложиха това решение на кризата със закритата болница, но ги освиркаха и изпратиха с викове „Оставка”. 

Два дни по-късно вицепремиерът Дянков отново заяви, че държавата няма да покрие старите задължения на болницата, както иска местната власт.

Според Симеон Дянков проблемът със задлъжнялостта на общинските болници се корени в грешна и недалновидна политика в тази област още от 2000 г., когато болнични заведения са отделени като търговски дружества със 100 процента общинско участие.

  Множеството от над 300 души, което посрещна и изпрати Дянков пред кметството в родопския град го аплодираше. Но само докато му види гърба.

След което отново започнаха вълнения и призиви за продължаване на протестите от миналата седмица, но изместени в София.

Планираният протест пред Министерски съвет по време на правителственото заседание в сряда, ще започне в 10.30ч., стана ясно днес. Инициаторите призовават всички родопчани, които живеят в София, както и всеки солидарен с проблема ,,здравеопазване`` в България, да вземе участие в протестния митинг.

Протестът е в памет на 14 човека, които са загубили живота си в линейките на Спешна помощ по пътя за смолянската болница, която е на 45 км път в планински силно насечен район с лоша поддръжка.

"Това е единственият символичен жест, който можем да направим пред паметта им и болката на близките им. Абсурдът със здравеопазването в Западните Родопи не може да продължава повече", се казва в съобщението на комитета.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини