Загиналият прокурор от Смолян става поредната жертва на злокобни подводни скали

Национална следствена служба разследва смъртта на Христо Василев

Трагедията с 51-годишният прокурор от Окръжна прокуратура в Смолян Христо Василев, който се удави във водите на язовир „Кърджали” , още държи в шок близките, приятелите и колегите, далеч извън пределите на Смолян.

Стотици се стекоха на поклонението в храма „Св.Висарион Смоленски” преди дни и го изпратиха в последния му земен път.

Площадът пред храма гъмжеше от хора, пристигнали да се простят с нелепо загиналия смолянчанин. За погребението пристигна и зам.-главният прокурор Галина Тонева, прокурори от Върховна касационна прокуратура, колеги на Христо Василев, съдии, адвокати сведоха глави в негова памет.

"Много уважаван колега, изключителен професионалист", казаха от прокуратурата в Смолян.

„Христо Василев беше рядко принципен и ерудиран юрист, и честен човек, никога не правеше компромиси с работата си като обвинител, не се стремеше към постове и слава, а просто съвестно и прецизно работеше по всеки един случай”, казват колегите му от областта. След 24 години стаж в съдебната система от Районната прокуратура в Мадан до 2 мандата като зам.-окръжен прокурор на Смолян, Василев е работел изключително отдадено и принципно от дребните дела- до крупните случаи с лихварите от района.

Като цяло трагичният инцидентът е типичен нещастен случай, колкото фатален, толкова и нелеп като ситуация и развръзка.

Василев е бил запален рибар от много години и често прескачал с неколцина близки приятели, за да се отдаде на любимото хоби. В злощастния 15 октомври той бил в отпуск и заминал за ден да хвърля въдицата край язовир „Кърджали”.

За последно прокурорът се е чул с близките си към 10 ч. сутринта в понеделник, чаасове след като пристигнал край водоема в района на планинското село Китница. Мястото е много популярно сред запалените рибари, заради голямото количество риба в опашката на язовира. По-късно съпругата на Василев звъняла няколко пъти, за да го чуе, но не успяла да се свърже, защото той не вдигал телефона си. Опитите на семейството останали неуспешни през целия ден и към 23 ч. в полицията в Ардино е бил подаден сигналът за изчезналия мъж. Незабавно е било организирано издирването, при което полицаите открили първо джип „Сузуки”, собственост на прокурора, а по-късно намерили дрехите и въдицата му.

На сутринта в района на инцидента пристигнала съпругата на Василев – Светлана, заедно с бившия шеф на „Криминална полиция” Стойчо Братанов, който е сред най- близките приятели на загиналия прокурор.

"Цяла вечер го издирвахме по брега", каза приятелят му Стойчо Братанов и добави: "Нещастен случай е, най-вероятно се е подхлъзнал и паднал в дълбокото". Той разказа, че освен близки приятели, двамата с прокурора, често ходели заедно на риба, а понякога си правели снимка за спомен от излета с въдици. „Аз не снимам, но Христо понякога носеше фотоапарат и снимаше”, разказа Братанов, който още не може да повярва, че е загубил приятеля си - при това така без време и нелепо.

Жената на прокурора първа видяла тялото на мъжа си във водата, когато в  7,15 ч. на 16 октомври трупът бил изваден от водолазен екип.  При първоначалния оглед криминалистите установили, че най-вероятно мъжът се е подхлъзнал и паднал сам във водата. По тялото не са открити улики за насилствена смърт. На огледа на местопроизшествието е присъствал и окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров, който е наблюдаващ прокурор по разследването..

Окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров:

 „Образувано е дело, тече разследване, което ще продължи в законноустановения двумесечен срок. Работи се по версията за нещастен случай, но не се изключват и други” коментира окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров, наблюдаващ делото и отказа каквито е и да било други подробности около инцидента.

 Патоанатомът  д-р Николай Маринов:

„Аутопсията е направена в кърджалийската болница”, потвърди патоанатомът  д-р Николай Маринов. Той уточни, че очакват в края на седмицата, около 27-28 октомври, първите резултати от съдебно -медицинската експертиза, но също отказа каквито и да било други данни около инцидента. По неофициална информация от близки до разследването, Смолян БГ нести научи, че  минути след като започнал аутопсията, патоанатомът поискал още двама медици да се включат в аутопсията.

Кметски наместник на село Китница Сали Мюмюн:

Районът, в който е станала трагедията, се намира на 1 километър от мястото, на което река Арда се влива в язовир "Кърджали" край ардинското село, а в близост има и мост.

Село Китница напълно отговаря на името си, защото е заобиколено от невероятно красиви природни гледки и е сред най-търсените дестинации в района на Ардино, както от туристите, така и от запалените риболовци.

Масово тук идват рибари от Пловдив, Кърджали и Смолян, но има и мераклии които пътуват чак от Варна, за да мятат въдици край Китница, разказа 53 годишният кметският наместник Сали Мюмюн, който управлява селцето вече шести мандат.

Той бил и поемно лице при изваждането на трупа на удавения прокурор от Смолян, когото не бил виждал преди това и не познавал лично. Мюмюн разказа, че вирът, в който е открито тялото е дълъг около 25 метра и е дълбок около 4 метра. По думите му водолазите бързо успели да открият тялото и го извадили за не повече от 5 минути. Кметският наместник видял и раната от удар на лявото слепоочие на Василев.

Той разказа, че малко преди 8 ч. в злощастния ден, хора от селото пътуващи за града, забелязали колата на прокурора край скалистия вир. С него нямало компания, напълно пуст и безлюден бил и целия район, допълва Мюмюн.

Според местните, които макар и от далече, били последните хора видели прокурора жив, във фаталния понеделник нищо друго не им направило впечатление, освен самотния рибар.

Дълбочината на вира не е голяма- около 4 м., но районът е скалист, защото преди години, при изграждането на пътя са взривявали околните скали. Отломки от тях и  до днес лежат на дъното на вира и най-вероятно, Василев се подхлъзнал, а при падането си ударил главата в отломка на скалистото дъно.

 Районът на инцидента обаче има доста лоша слава, а кметът разказа за два смъртни инцидента на същото място, на което загина и смолянският прокурор.

Преди две години плувец скача от моста, но се ударил в скалистото дъно и загинал в ледените води. Черната серия продължила и през миналата година, когато рибар се удавил на същото място, спомня си Мюмюн и допълва, че дори има паметна плоча край моста.

Смолянски рибари също не крият, че мястото е рисково и когато ловят край този вир, често стъпват на мокрите камъни и не веднъж са се подхлъзвали, и падали във водата.

 
Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини