Смолян почете 100 години Свобода на връх Средногорец

Без скандали, помпозни речи и актуални държавни политици, Смолян днес се поклони пред героите, дали живота си за свободата на Родопите.

Стотици граждани, ученици от всички смолянски учебни заведения и много гости изкачиха пътя до върха, на който преди 100 години са били решаващите битки.

 В днешния 21 октомври, който е и официален празник на община Смолян, след множество мероприятия проведени през целия месец, е кулминацията на празничните чествания за вековния юбилей от освободителната война, донесла присъединяване на Родопите към независима България.

Тържеството започна под звуците на химна на Република България, в изпълнение на Оркестърът на Националната гвардия.

 Духовният наместник архимандрит Висарион, заедно със смолянски свещеници отслужи панихида, в памет на загиналите в битките на паметния връх Средногорец. Емоционално слово за историческите бойни действия преди 100 години произнесе историкът от Смолян Христо Гиневски.

Официален гост на тържествата беше президентът на Република България в периода 1997 – 2002 г. Петър Стоянов. Колорит и автентичност в атмосферата внесоха младежите от Сдружение „Родопски хайдути”, които присъстваха облечен в родопски носии.

За честванията и спектакъла „Искри” на Националната гвардия по-късно в Смолян се очаква и вицепремиерът Симеон Дянков.

Специално за тържествата пристигнаха и внукът Влади Тотев, и  наследници на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов, родом от село Свежен .


Десетки венци и цветя бяха от институции, партии,организации и граждани бяха поднесени в знак на признателност към героите пред паметника-костница, който е обновен и ремонтиран за празника.

По-късно на паметния връх бяха наградени победителите в Националния конкурс за ученическо творчество на тема: „Балканската война 1912-1913 г. – освободителна война”.
В 18.00 ч на Новия център в града ще бъде представен военният спектакъл на Националната гвардейска част „Искри”.

Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на полк. Владимир Серафимов, а от 19.00 ч на Новия център е тържествената заря–проверка, посветена на 100 години от Освобождението на Родопите.

Празникът  ще продължи от 19.45 ч. на площад ”България” – Амфитеатър с тържествен спектакъл на Ансамбъл „Българе”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини