Каква зодия е колегата?

Служител за пример или зъл началник – какъв е вашият колега можете да предположите, стига да знаете зодията му.

Овен

Горко им на неизрядните служители, чийто началник е Овен. Той не търпи подчинените му да се мотаят или да си спестяват усилията. Всички трябва да хвърчат ентусиазирано наоколо и да работят извънредно. Тогава може да крещи пред всички, без да го е грижа дали ви унижава. Овенът мрази да го лъжат. Има нужда да бъде хвален за постиженията му, но ако ви заподозре, че сте неискрени - ще побеснее. Енергията му обаче действа на околните като допинг. Той често е самонадеян и безцеремонен. Единствено от шефа му зависи дали ще успее да насочи неизчерпаемата му енергия в правилна посока. Ако успее, ще има чудесен служител. Обаче не очаквайте от него да спазва работното време. Дайте му свобода сам да взема решения, не го притискайте със срокове - ако чувства, че му вярвате, няма да ви разочарова. Когато се налага, може да работи по 12-15 часа. Слага парите на второ място, на първо е успехът, а защо не и славата.

Телец

На пръв поглед той е абсолютна душичка - не се заяжда, не ви наказва, не се меси в работата ви, дори когато правите фатални за бизнеса грешки. Всъщност притежава огромно търпение, което не ви трябва да изпробвате. Като ръководител преследва целите си упорито, а от вас иска единствено подчинение и да довеждате делата си до успешен край. За да разгърне истинските си възможности, служителят Телец има нужда от сигурност. От него не излиза добър търговец, но може да е много полезен в сферата на образованието, инженерните науки и медиите. Той работи бавно и упорито с намерение да успее на всяка цена. Ако не го тормозите с инфарктни и спешни задачи, той ще даде всичко за компанията. Телецът е честен и предан, не обича промените. Възможно да напусне неочаквано, дори когато бизнесът ви преуспява.

Близнаци

Той е абсолютната непостоянност - днес може да ви държи сметка за всяка секунда, с която сте удължили обяда си, утре - няма да забележи, че сте закъснели с цял час за работа. За предпочитане е да знаете как ще се държи шефът ви на следващия ден, но повярвайте, и той самият няма представа. Началникът Близнаци не се задържа на едно място, ако остане затворен в офиса - ще изтърка килима от нервно ходене напред-назад. Но той е експериментатор, не обича скуката и поощрява спонтанните идеи. Всекидневните дела го отегчават и ще намери много начини да подобри работата, за да се трудите по-ефективно. Вашият служител Близнаци има вродената способност да се оправя в напечени ситуации. Веднага взема решение, атакува целта и обикновено успява. Лесно го отегчават всекидневните задължения, затова не ограничавайте свободата му. Не харесва работодатели педанти, може да напусне. Има блестящ интелект и богато въображение. Говори, мисли и се движи бързо, поведението му е ентусиазирано. Близнаците са сладкодумни - могат да ви убедят да купите нещо, от което въобще нямате нужда. Доверете им се, няма да ви подведат, а и със сигурност ще съгласуват всяко решение с вас.

Рак

Сериозният и трудолюбив Рак никак не си пада по веселието в офиса, независимо, че извън него може да е душа на компанията и постоянно да пуска шегички. Често си въобразява, че колективът е срещу него или говори зад гърба му. Не се стреми към слава, няма нереалистични надежди, не се задява с колегите, за да убие времето. Ракът работи. По една единствена причина - иска финансова сигурност. Не се спира пред нищо, за да спечели повече пари. Усъвършенства се, дава нови идеи, възползва се умело от опита си, но по всяко време има неизчерпаеми претенции за още и още средства. Едно от типичните му качества е упоритостта, с която се домогва до нови финансови постъпления, тя може да влуди не само всеки началник, но и всеки колега в офиса. Освен това обича да води, а не да бъде воден. 

Лъв

Вие имате началник Лъв и все още сте на тази работа? Поздравления - вероятно умеете да слушате внимателно и да хвалите. Лъвът смята, че данъците и законите са измислени с единствената цел да му пречат на работата. Освен това е много добър във великите, но общи фрази за това какво трябва да свършите, без всъщност да ви е дал никакви указания. Очаквайте от него къси срокове за задачите си. Иначе безспорно притежава лидерски качества, с които постига успехи. Ако служителят ви е типичен Лъв, той няма да ви остави на мира докато не признаете качествата му. Но дори да е от кротките “котенца”, не го пренебрегвайте - това обижда гордостта му и ако не си получи заслуженото внимание, ще ви напусне. Служителят Лъв обича титлите. Ако му дадете по-висока заплата, но назначите съседа му по бюро за “координатор на международното положение”, той ще изреве срещу вас. Просто лидерството е част от природата му - чувства се отритнат, когато няма да върши няколко задачи едновременно. Ако не го ангажирате, ще досади на околните с безплатните си съвети.

Дева

Девата не смята, че е родена да бъде началник. Ако се наложи, е доста критична, но и справедлива. Началникът Дева е добър администратор, отговорен, но се справя само с осъществяването на чуждите идеи. Самоизтъкването не му е в природата и предпочита да върши черната работа отзад, отколкото да е по първите страници на вестниците. Шефът Дева е чувствителен и фин , старае се да се пази от чуждите грешки. Ако в офиса ви има служител Дева, вие сте голям късметлия. Той е лоялен и съвестен в работата си, никога няма да поиска незаслужено повишение на заплатата, но много добре си знае цената и очаква да му дадете това, което му се полага. Трябва му много време, за да се убеди, че го пренебрегвате и да си смени работата. Парите не са основният му стремеж, той се надява да получи удовлетворение от добре свършената работа и добро отношение. Тайно в себе си се ужасява, че един ден може да остане на улицата и да умре в самота и без средства. Държи повече на перфекционизма, отколкото постовете. Не му задавайте рамки, той сам знае колко и как да работи, за да бъде продуктивен.

Везни

Сигурно мислите, че вашият началник Везни е човек, който си тежи на мястото - справедлив и прям. Възможно е, без да съзнавате, да сте станали напълно зависими от него. Не му личи, че бърза, но всъщност знаете, че винаги е изключително зает с нещо - просто го върши с лекота, заради въздушната си природа. Изпитва непрестанна нужда да общува с подчинените си, умее да говори и да убеждава аудиторията, създава приятна атмосфера. Не обича да привлича вниманието, но спори толкова убедително и логично, че без да иска го прави. Никога не се отмята от взетите решения, отстоява ги. На него може да се разчита. Вие можете да имате перфектния служител Везни, ако му осигурите обстановка, която не нарушава вътрешното му равновесие. Стига да не му харесва килимът или светлината в офиса, може да стане раздразнителен, да спре да се справя с работата и дори да помисли за напускане. Запа-зете спокойствие и му дайте малко време да възвърне вътрешната си хармония. Той е идеалният миротворец и манипулатор в службата ви - работи неуморно, увлича колегите и в същото време умело им влиза под кожата и ги стимулира да работят още по-добре. Сърдитата му гримаса е повърхностна, а усмивката - истинска.

Скорпион

Целта на началника Скорпион е да разбере и най-съкровените ви тайни, той е любопитен до пълна недипломатичност. Може да бъде много щедър, но и строг. Кабинетът му изглежда добре и подреден. Това трябва да изостря вниманието ви. Той обича да е наясно с всичко. Цар е на измъкването от заплетени ситуации, без да се оправдава, уравновесен е, има точен поглед върху положението в офиса. Не отказва комплиментите, но и чудесно си живее без тях. Има ясна програма за бъдещото развитие на бизнеса. Той управлява съдбата си, господар е на душевните си вълнения, целеустремен и последователен. Знае, че притежава воля да се справи с всичко в живота си, не търси вина в другите, ако той не е успял в нещо. Сам си пробива път нагоре, не се нуждае от помощ.

Стрелец

Шефът Стрелец е в състояние да ви обърка напълно. От сутрин до вечер ще се чудите дали е гений или се шегува с вас Ако нямате здрави нерви, след година работа при него може да се нуждаете от психиатър. Защото точно, когато сте си мислили, че сте му влезли под кожата, той ще ви покаже мястото в ъгъла. А когато най-малко очаквате, ще ви предложи за повишение. Но той е нормален човек - просто мащабите, в които мисли са гигантски и няма време да ви обяснява поведението си. Понякога се чувства безпомощен и се нуждае от вашето разбиране. Но след като получи съчувствието ви, най-безцеремонно ще обяви, че сте пълен некадърник. Има един сигурен начин да спечелите на своя страна всеки служител Стрелец - парите. За разлика от другите, той не се интересува колко ще получава след година, две или десет, ако продължи да работи във фирмата. Иска да знае колко ще му платите сега. И то в брой. За него утре е далече - камо ли след 10 г. Иначе е цяло удоволствие да имаш такъв подчинен - понякога ще е непохватен, ще разлива кафето върху писмата ви или ще бута шкафчето с документите, но това едва ли е толкова важно. Той не се оплаква, има положително отношение към живота и кипи от ентусиазъм. Само понякога е прекалено любопитен.

Козирог

Той е отличен началник и подчинен, на който може да се разчита. Може да седи властно на бюрото си и дърпа конците в цялата фирма, но също и да се труди неуморно с двете си ръце. Справя се хладнокръвно с юридически и данъчни проблеми, обича добре планираната и свършена работа. Много хора го търсят за съвет, а той е винаги максимално информирана. Мозъкът му е пълен с изчисления, иновации и секретна информация. Работният му ден започва с изгрева и завършва в полунощ, когато съставя списъка със задачи за следващия ден. Той дори се бръсне и преоблича в кабинета си. Когато го няма в офиса - там е пълна лудница. Скромен, постоянно зает, винаги сресан правилно, на бюрото му има снимка на семейството, идва на работа по-рано от всички, тръгва си малко след другите, моливите му са винаги подострени, всички в офиса го уважават. Това е вашият подчинен Козирог. Той се справя с купища работа без ропот и недоволство, влиза в кабинета ви, след като почука, облича се консервативно, винаги е подготвен и има чадър, когато вали.

Водолей

Ако имате шеф Водолей, вие сте попаднали на колекционерска находка. Те стават началници толкова рядко, че е цяло чудо да работите при такъв. Водолеят не обича да взема решения, да издава заповеди и да ръководи. Природата му е несъвместима с монотонния ритъм на осемчасовия работен ден. Мрази заседания и съвещания. Но това не го прави лош и некадърен началник. Той е разсеян, непредсказуем и забавен ексцентрик, но е много умен. Прибавете и голямата му проницателност и интуитивност, способността му да анализира, да става приятел с всички, да намира изходи от заплетени ситуации. А кой е този служител - разсеяният, който редовно си забравя вещите в службата или куфарчето у дома? Същият с многото приятели. Този, който миналия месец нахълта в кабинета ви, за да вземе химикал назаем и на излизане ви подхвърли идея, с която спестихте хиляди на фирмата. Точно това е вашият подчинен Водолей. Общуването с него създава оживление, от което може да ви дойде нанагорно. Но той стои настрана от общата еуфория. Ако сте достатъчно умни, ще го каните на разговор в кабинета си поне веднъж седмично. Той просто мисли няколко десетилетия напред. Проблемът е, че трудно си избира професия.

Риби

Шефовете Риби са голяма рядкост - представителите на зодията предпочитат да плуват сами. Но в някои области са незаменими - начело на радио- или тв център, на рекламна агенция или издателски бизнес, те изумяват всички с бляскавите си хрумвания. Те са мърморковци, може да са жлъчни, но в един момент да ви смаят с нестандартна идея, а след това рязко да сменят темата и да ви напомнят най-конформистките възгледи на дядо ви. Като ви шокират, всъщност искат да разберат какво точно мислите. Докато смятате, че ви слушат, мислите им са Бог знае къде. Ако им доскучае, може да ви прекъснат невъзпитано. Той може да бъде както мечтател, така и добросъвестен в офиса. Ако е избрал неподходяща професия обаче, ще остави течението да го влачи от една служба на друга и накрая ще осъзнае, че предпочита сам да си бъде господар. За да работи в колектив, подчиненият Риби трябва да се занимава с нещо, което ще му позволи да разгърне въображението си и да проявява прословутата си отзивчивост към чуждите страдания. Ако работата потиска тези му качества, той ще бъде ленив и равнодушен чиновник. Когато получава удоволствие от труда си, той може да е ненадминат в своята прецизност и посветеност. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини