Борисов: Здравият разум не допуска данък за пенсиите. Накарах се на депутата

"Дянков, вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много", това е заявил премиерът Бойко Борисов накрая на заседанието на Министерски съвет тази седмица.

В понеделник народният представител Борис Грозданов лансира идеята при падането на тавана пенсиите също да бъдат обложени с данък общ доход (ДОД). "Различаваме се от другите страни в ЕС по два обекта на облагане - лихвите по депозитите и облагането на пенсиите", мотивира се той.

След като медиите гръмнаха с новината, той даде заден и заяви, че не е правил никакво предложение, а само обяснил в кои случаи се различаваме от другите държави.

 

Премиерът обаче е видимо ядосан от думите на депутата, става ясно от публикуваната стенограма.

"Вижте, свържете се с нашата парламентарна група там и по такива теми, които не само, че не са обсъждани, не само, че ако се вземат като решение, това е тежко политическо решение и трябва да заседава Изпълнителна комисия, Министерски съвет, за да кажем, че е така. Да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък е просто тотален удар срещу мен, вас и партията. Така, че изрично като направите група това да им бъде казано", заръчва Борисов.

 "Да, има теми, по които могат да обсъждат колкото искат, но техни идеи преди да са минали през нашето одобрение и то особено такива, които просто звучат скандално дори. Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска", казва още той.

Борисов се обръща и към другия вицепремиер: "Цветанов, ти също по чисто партийна линия - не могат да се правят такива изказвания, които се вземат и гледам по телевизиите сутрин вървят само надписи: „ГЕРБ предлага данък върху пенсиите“. Защо, защото някой се сетил, че може да експериментира и да си говори там. Имат достатъчно време на трибуната в парламента да си говорят, ама колкото искат, по хиляди теми, които се обсъждат в парламента".

С тези думи премиерът закрива заседанието на кабинета.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира през седмицата, че партията е категорично против всякакъв данък върху пенсиите. По този начин скоро ще ни обложат и дишането, пошегува се той, цитиран от в. "Дума". Според него подобен стил на управление е абсолютен цинизъм.

"Това е технологията на ГЕРБ за създаване на очаквания - хвърлят някаква безумна идея, а после представят като голяма победа това, че няма да я осъществят", добави Станишев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини