Кметове от Смолянско на обиколка в Гърция по „Пътя на културата”

По проект „Еврос-Смолян- пътят на културата” от 24 до 29 септември 2012 ще се проведе  промоционален тур в област Еврос, Гърция.

Събитието се организира от Регионалното сдружение на общини на Източна Македония и Тракия, а поканата е от неговия председател и кмет на община Кавала Константинос Симицис. Проектните дейности се изпълняват от Регионалното сдружение на общини на Източна Македония и Тракия (Гърция) и Асоциацията на родопски общини (България).

В обиколката ще участват кметовете на Община Смолян, Златоград и Чепеларе Николай Мелемов, Мирослав Янчев и Тодор Бозуков, както и зам.-кметове и експерти работещи в сферата на туризма, културата и трансграничното сътрудничество от общините Девин, Доспат, Златоград, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе.

В представянето на гръцките културни и исторически забележителности ще участват още и представители на Регионалния Исторически музей в Смолян,  журналисти и др. Планирани са също и работни срещи в общините Александруполи, Дидимотихо и Самотраки, на които да се обсъдят възможностите за трайно сътрудничество в сферата на културата и побратимяване между членовете на двете асоциации.

Програмата предвижда посещение на културни обекти в петте общини на област Еврос- Александруполис, Дидимотихо, Суфли, Ферес и Самотраки.

Сред забележителностите, които ще посети българската група са етнографския музей на Тракия, историческия, археологическия и църковен музеи – всички разположени в Александруполи.

Във Ферес българската група ще разгледа етнографския музей, византийския аквeдукт и църквата „Св. Богородица”.

В град Дидимотихо, чието име означава „двойна стена”,  за първи път ще бъде отворена за посетители, които не са археолози, част от мозайката на древния град Плотинуполис (старото име на Дидимотихо).

Участниците ще имат възможност да видят отблизо и византийската крепост „Калето”, както и най-голямата джамия на Балканския полуостров, които също се намират в Дидимотихо. В село Доксипара ще бъде посетена гробница от втори век, в която са погребани и пет колесници с множество дарове, и техните коне. Организаторите са включили в програмата и посещение на Музея на коприната в Суфли, както и археологическия музей в Самотраки- родното място на статуята „Нике от Самотраки”, която днес може да се види в Лувъра.

До края на проекта ще се осъществи и рекламния тур в България, като целта е гръцки представители на местните власти, експерти и журналисти да се запознаят с културното наследство на общините от областите Смолян и Кърджали.

Проектът «Еврос-Смолян пътят на културата» се финансира по програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България” (2007-2013), чрез Европейския фонд за регионално развитие и национални средства на Гърция и България.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини