Златоград отново се връща във Възраждането с Делювите празници

В Деня на Независимостта - 22 септември, Златоград ще се върне 100 години назад във времето. Честването на Делювите празници, които са част от културния календар на града, и тази година ще бъде съпътствано от колоритните образи на градския мегдан от времето на Възраждането.

Възстановката „Един пазарен ден в Златоград” , истински ще впечатли хилядите гости и туристи, които вече по традиция се събират за празниците в родопския град.

В този ден всички ще бъдат облечени и пременени по модата от преди век и повече, а родопските песни и старите градски ще звучат от различните кътчета на Стария град.

На 22 септември от 10 часа в Музея на просветното дело в Средните Родопи професор Николай Овчаров тържествено ще връчи уникална стъкленица на кмета на Златоград Мирослав Янчев. На церемония градоначалникът ще получи земя от гроба на Хан Кубрат, донесена от проф. Овчаров, който е стар приятел на Златоград. 

Проявите в програмата са много, като днес в Зала "Станислав Сивриев" в Сивриева къща ще бъде представено дружеството на Балканските жени от град Измир.

В петък от 16,00 часа, отново в Сивриева къща ще бъде представена книгата на Михаил Илийков „Дотук извървянто”, а от 18 часа ще се покаже филма „Утрешният ден”-продукция на САТ ТМ и Обединен детски комплекс Златоград.

Празничните прояви –концерти, фолклорни вечери и изложби, както и спортни турнири, ще завършат в понеделник -24 септември, когато гостите ще могат да гледат
спектакъла „В името на любовта” на Фондация „За Родопите” в рамките на съпътстваща програма на І международен фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни”, който стартира в Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини