Засилени полицейски мерки за новата учебна година в Смолянско

За първия учебен ден ще се използва целия наличен ресурс на охранителна и пътна полиция от ОД МВР - Смолян , за да се контролира и подпомага пътното движение и да се осигури безопасно пресичане на деца и техните придружители. Общо 13 деца са били ранени през изминалата учебна година и лятната ваканция на територията на Смолянска област, сочи справката на полицията в Смолян.

Затягат контрола и върху пропусквателния режим в училищата и детските градини. Направени са инструктажи на бодигардовете в школата да следят за съмнителни лица в района на обектите с деца и стриктно да следят кой влиза в учебните и детски заведения.

В началото на месеца са извършени повторни проверки за изпълнението на противопожарните мерки, предписани в края на миналата учебна година.

Учебните заведения отговарят на изискванията –имат условия за спешна евакуация и условията за успешно пожарогасене, сочат резултатите.

През октомври обаче ще се правят нови проверки за състоянието на отоплителните инсталации.

В повечето общини на Смолянска област вече е започнало освежаване на маркировката, приоритетно в районите около училищата. Изготвени са предписания за отстраняване на недостатъците по пътната сигнализация, маркировката, уличното осветление, „легнали полицаи” , огради и парапети.

Завишен е контролът в питейни и увеселителни заведения за лица под 18   години, продажбата на цигари и алкохол, като това ще бъде практика през цялата учебна година.

В периода 17 – 30 септември в цялата страна и на територията на област Смолян ще се проведе специализирана полицейска операция на тема “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”.

През първия учебен ден и по време на акцията, а и през цялата учебна година в часови графици, ще има засилено полицейско присъствие около училища, пешеходните пътеки до тях и кръстовищата, където има струпване на деца.

Инспекторите от Детска педагогическа стая ще проведат срещи и съвместно с регионалния инспекторат на МОМН и общинските структури “Образование” до 1 октомври ще изготвят графици за 10 минутни беседи за пътна безопасност, които униформените ще изнасят  пред учениците от началния курс през първия срок на новата учебна година, а до 10 март 2013 г. - за втория учебен срок. Беседите ще съдържат обсъждане на конкретни пътни злополуки с деца, настъпили на обслужваната територия.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини