Над 530 дка гора опустошени от пожари в Смолянско

През настоящата година при пожари са изгорели общо 426 дка иглолистна гора, общо 110 дка широколистна гора смесена гора, както и 148 дка лесонепригодни площи.

Това е в пъти повече за същия период на миналата година, когато огънят е унищожил едва 52 дка.

 Ръст на броя на произшествията като цяло, в сравнение с предишни години, регистрират от Областното управление на противопожарната служба в Смолян.

За отчетния период най-чести причини за възникване на пожари са били небрежността при боравене с открит огън, техническата неизправност, включително и непочистени комини, и късо съединение в ел. инсталацията. През тази година на трето място сред най-срещаните причини за възникване на пожари са природните явления, които до скоро в Смолянска област бяха рядкост – 9 пожара са били причинени от паднали мълнии.

В деня на професионалния празник на българските пожарникари, който се чества днес,  ОУ “ПБЗБ” - Смолян отчита резултатите от дейността си от началото на годината до настоящия момент.

Служителите на ОУ “ПБЗН” – Смолян се реагирали на общо 846 произшествия.

От тях  212 са аварийно-спасителните дейности, при 83 за същия период на миналата година.

Възникналите пожари за този период са 320 - с 13 повече от миналата година. С 30 повече са огнените бедствия с материални щети в жилища, селскостопански постройки и горски площи. Най-много пожари са възникнали на територията, обслужвана от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян – 159 броя, а група “Аварийно-спасителна дейност” при ОУ “ПБЗН” - Смолян е реагирала на 255 сигнала за оказване на техническа помощ (при 103 за същия период на миналата година).

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини