Президентът на Чехия против по-високите данъци

Президентът на Чехия Вацлав Клаус призова парламента да гласува против повишаването на данъците, предаде БГНЕС.

Целта на Клаус е да вдъхне увереност на инвеститорите, но апелът му може да се направи лоша услуга на правителството. Гласуването на данъците е един от двата скорошни теста за дясноцентристката коалиция, станала непопулярна заради икономическите съкращения и серията от корупционни скандали. Другият тест е въпроса за връщането на църковни имоти, на стойност милиарди долари, конфискувани от комунистите преди повече от 60 г.

Премиерът Петер Нечас каза, че третото поред увеличаване на ДДС от началото на кризата, е изключително важно за попълването на липсите в бюджета. Той каза, че правителството може да подаде оставка, ако планът бъде отхвърлен. Но предложението за данъците предизвика протестите дори на депутати от собствената му партия. Президентът Клаус, заедно с анализатори на частния сектор, каза, че планираното увеличаване с 1% на ДДС, до 21.15%, догодина още повече ще намали търсенето в изпадналата в рецесия икономика.

Клаус е известен като един от най-големите критици не ЕС. Неотдавна той се обяви срещу замяната на класическата електрическа крушки с волфрамова нагряваща се жичка с енергоспестяващи крушки. Чешкият президент дори обяви по телевизията, че той и съпругата му са се запасили с голямо количество от старите крушки и не възнамеряват да купуват от новите. "Свободата на избор е един от най-важните елементи на демокрацията", аргументира се Клаус.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини