Израел: Убий дете, за да не пострадаш сам!

За престъпленията на израелската армия над цивилни палестински граждани се знае твърде малко. Още по-малко пък за издевателствата над деца. Наметалото на мълчанието повдига една правозащитна организация.

Насилието срещу деца в окупираните палестински територии отдавна е ежедневие, включително и за най-малките и най-беззащитните сред тях. В доклад на правозащитната организация "Breaking the Silence" израелски войници описват как са измъчвали деци и младежи, в повечето случаи като наказание за малки провинения.

"Детето, което лежеше на земята и молеше да бъде пощадено, беше на девет години. То се молеше за живота си под дулото на зареден автомат. Това оставя следи за цял живот" - така един бивш израелски войник описва свое приживяване от 2007 година. Неговите показания са част от доклад от 72 страници, представен от правозащитната организация "Breaking the Silence".

За един камък - разстрел

В доклада са събрани показанията на 47 бивши израелски военни, които описват ежедневния подход на израелската армия към децата и младежите в окупираните палестински територии. Там насилието си остава ежедневие. Включително и срещу деца: бият ги, изтезават ги, арестуват ги с повод и без повод, подлагат ги на всякакви унижения. Нерядко тези "наказания" са ответна реакция на израелските войници - заради това, че са били замеряни с камъни например.

Цитираният в доклада израелски войник има сходни оправдания: "Ако не бяхме навлезли в селото, на следващия ден щяха да хвърлят по нас камъни и някой от войниците можеше да бъде ранен или дори убит". Бившите израелски военнослужещи описват и как израелската армия е използвала деца като живи щитове. Една практика, която Върховният съд в Израел още преди години обяви за незаконна. Въпреки това командирът на израелската военна част обяснил на войниците: "Знам, че това е налегално, но предпочитам да загине детето или майка му, вместо някой от моите войници."

Страхът в детските очи

Правозащитната организация "Breaking the Silence" остро критикува морала на израелските военни. Израел е подписал конвенцията на ООН за правата на децата, но израелските въоръжени сили я заобикалят, третирайки палестинските деца и младежи като пълнолетни. "Когато за първи път насочиш автомат срещу петгодишно дете, се чувстваш зле и си мислиш, че това не е правилно", пише един войник за ежедневието си на Западния бряг на река Йордан. "Но всичко се променя, когато започнат да те замерят с камъни. Когато преминаваме покрай някое училище, винаги ни замерят с камъни", допълва той.

Палестинските деца възприемат израелската армия като постоянна заплаха. Един запасняк описва следния инцидент от 2006 година: Неговата част изградила пропускателен пункт, на който един от войниците заговорил едно палестинско дете. "Попита го само какво учи и всъщност нямаше никаква зла умисъл. Но детето почти са напика от страх. Колегата просто се шегуваше, а детето изпитваше смъртен страх", разказва войникът.

Израелската армия посреща критиките на правозащитните организации с неразбиране. Говорител на въоръжените сили заяви, че правозащитниците правели опит да представят армията в лоша светлина. Въпреки това "Breaking the Silence" възнамерява да разпространи доклада си в израелските училища. По този начин следващото поколение израелски войници щели да бъдат подготвени за суровата действителност в окупираните територии.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини