Цветен рай в Смолян- висящата градина на певицата Златина Узунова

Златина Узунова е популярна в България и по света като уникелен глас и не случайно я наричат „Родопския славей”. Тя вече 26 години е солист в ансамбъл „Големите български гласове”.

Че е запалена земеделка, цветарка и овощарка обаче, знаят само близки и приятели.

Една от най-пищните и красиви цветни градини расте на нейния балкон на 4-я етаж в обикновен смолянски блок.

Най-ранозрейните малини в района са в нейното ранчо, което цялото семейство обича и с радост обработва. Казват му „Усойката”, по името на местността над Смолян. Семейството го купува преди 10 - тина години и от тогава близо 2-та декара постепенно се превръщат в истинска овощна градина. Златина обича да работи там, събират се цялото семейство, идват много приятели.

„Работим, работим, пък седнем и става приказно”, разказва сладкодумно гласовитата стопанка и не крие, че е богата с добри и верни приятели.

Тя и до днес си спомня думите на покойния си баща Росен Йосифов:

„Не всичко е пари, дете, не всичко е сцена на този свят”.

Баща й мечтаел Златина да е момче, но тя макар да се оказва една от трите му дъщери,  се превръща в негов неотлъчен спътник в ежедневните земеделски работи, попива любовта му към природата, а той я учи на тънкости и тайни в присаждането, подрязването и „общуването” с растенията.

„Никога не режи живо клонче, само сухото и мъртвото”, учел я той.

Предал й майсторлъка да планира площта в градината така, че да има място и благодат за всяко боднато стръкче и клонче.

Златина  и до днес си повтаря думите му:

”Не бягай от земята, имаш ли връзка с нея - си много нещо” и ги следва като бащин завет.

Вероятно затова висящата градина на терасата, висока човешки бой, няма равна в целия град, а пък в ранчото „Усойката” зреят най-ранните сортове малини и най-едрите лешници. Сега солистката  на един от световноизвестните ансамби на България води сина си Васил и му предава наученото от баща си.

Реда в ранчото е като по учебник, терасата в дома й - пъстроцветна джунгла

На долния край има 4 реда малини, арония, лешници и ягоди, а малкото култиваторче е лесно за употреба от всички в семейството. Малините Златина раздава на приятели, аронията пък суши за лечебен чай срещу сърдечни проблеми. Лешниците са огромни - с размер на орех, а сеното се коси от съпруга й Михаил.

Миналата година край "Усойката" се заселила сърна, която тази пролет посрещнала стопаните с две малки сърнета. „Те не бягат от нас, живеят в района и дори позволиха на сина ми Васил да ги снима”, разказва певицата Златина.

Висящата градина на балкона й пък е отрупана почти целогодишно с цвят и зеленина, но най-пищна е гледката в началото на юли, когато се застъпва цъфтежа на повечето цветя и растения.

Четири вида рози, латинки, 17 цвята мушкато и гръцки петунии съжителстват мирно на балкона. В ъгъла като примадона се кипри специално дърво от рядка порода, подърък за 50-те години на Златина от "Големите български гласове". То е за двор, но ще живее на терасата при останалите саксии, решила е стапанката му. Тя подрежда саксиите според вкусовете на цветята към вода и слънце, на пода са най-капризните и деликатни растения, а на периферията на терасата са кашпите с най-жизнерадостните и непретенциозни цветове.

„Кой се грижи за тях ли?- ами всички ги обичат и ми помагат в отглеждането, особено когато съм на дълги турнета”, разказва Златина и през смях добавя, че единственото, за което се оплаквал съпругъг й Михаил били големите сметки за вода. Затова енергичната и гласовите родопчанка планира да измисли място и да сложи резервоар за дъждовна на балкона.

Рецептата на Златина срещу вредители е уникална и също е наследена от баща й:

Китка от 6-7 стръка бял равнец се вари в литър –два вода.

Ври поне 5 минути, докато се получи силно концентриран разтвор. След като изстине се прецежда и след залез слънце цветята се пръскат много обилно. Понякога Златина слага и мащерка, защото аромата й гони вредителите.  Отварата не само предпазва от унищожителните насекоми, а и явно подхранва пищната джунгла на терасата, защото стопанката им забелязала, че на другия ден са много по-лъскави и зелени.

Какво става с целия този ботанически разкош през зимата обаче?

„Ами пренася се на стълбището”- смее се Златина и обяснява, че до 4 етаж всичко е в саксии. На открито обаче остават лианата и розите, чиито корени тя завива със стари черги, за да не измръзнат. Понякога се налага на пролет отново да пресажда и възстановява някои от премръзналите цветя, но с любов и грижа те бързо закрепват и скоро отново събират очите на всеки, който ги зърне.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини