„Минстрой”- Холдинг възкресява рудодобива в Родопите

Изплатени са 24 млн.лв. стари борчове, инвестират се нови 20 млн.лв.в  мините на Златоград и Мадан

Само 4 месеца след миньорските протести през март тази година, рудодобивът в Родопите има нови перспективи.

Плановете на собственика на „Горубсо” в Мадан и Златоград Николай Вълканов са амбициозни- нови рудници, две обогатителни фабрики и средна миньорска заплата от 2 хил.лв.

„ Подготвил съм 10 млн.лв. за не внесени осигуровки на миньорите, които не са плащани  от 5-6 години. Тези хора не са осигурявани и не могат да се пенсионират, ако не им платя осигуровките”, обясни Вълканов и добави, че това ще стане до две седмици.

До момента са разплатени и  стари задължения на „Горубсо” - Мадан от общо 24 млн.лв., като отделно са заделени и 20 млн.лв. за нови инвестиции.

За трите месеца след продажбата на минното дружество е възстановено основното производство на рудодобива.

Предстои пускането на още нови рудници и откриване на нови работни места в района на Мадан и Златоград.

През септември „Минстрой холдинг”АД ще получи и 2 нови концесии за добив на оловно-цинкова руда край Златоград- където ще заработят двата рудника „Шахоница” и „Печинско”,  и  ще се наемат още 800 души. Други около 650 миньори ще бъдат назначени в маданския рудник „Върба-Батанци”, за който през май тази година сдружението на холдинга и КЦМ -Пловдив също получи концесии за добив. В момента там се изпълнява програма по отводняване и възстановяване, която ще приключи до три месеца.

 „Подготвени сме за тежка и голяма инвестиционна програма от Златоград до Рудозем – това е 40 км- подземна мрежа”, заяви Вълканов.

Това ще се случи в рамките на тази, следващата година и в 2014г.,  когато ще приключи изцяло пускането на тези всички нови рудници.

Тогава ще има производство на концентрат между 5-6 хил. тона месечно или годишен добив от около 60 хил. тона оловно-цинков концентрат и сребро,

което е изключително високо постижение. Това не се е постигало от времето преди приватизацията през 1998г., когато са работили всички рудници едновременно”, заключи Вълканов..

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини