Пет родопски села тропаха хора на „Хайдушки поляни”

Кръшни хора се виха на ІІ-я регионален фолклорен събор на смолянските села Славейно, Петково, Кутела, Виево и Момциловци в местността “Хайдушки поляни”.

Традицията бе възстановена след дълго прекъсване от кметовете на селищата през миналата година и е своеобразно продължение на вече позабравеният Роженски събор. В историческата местност, наричана още “Имарет дере” и увековечена в романа “Време разделно”, се надпяваха и надиграваха самодейните състави от селищата, разположени в подножието на връх Преспа.

 В надпяването се включиха самодейците от читалищата  “Зора” в Кутела, “Искра” във Виево и “Съгласие” в Славейно. Момчиловци пък беше представено от самодейците на читалище “Светлина”, а Малка Арда от “Христо Ботев” .

С оригинална хореография се представиха танцовите клубове “Хоп-троп” от Момчиловци, носител на първа награда от Балканския фестивал по надиграване в Хисаря и “Чанове” от София. Особено атрактивно бе представянето на 60-те софийски хороигралци, които изправиха на крака стотиците зрители в аплодиращата ги публика.

Любителите на народните танци от столицата са на различна възраст и с различни  професии, но ги обединява любовта към фолклора.

В Родопите ги довел семинар по фолклор в Пампорово. След като разбрали за събора на Хайдушки поляни, групата решила да направи репетиция на поляните. Така вместо загрявка, хороигралците от София направиха истинска фиеста за свое и на публиката удоволствие.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини