Смолян посреща мощите на родителите на Божията майка

Частица от мощите на Светиите Йоаким и Анна - родители на Света Богородица, ще бъдат посрещнати тържествено в 18 часа на 25 август в  родопската катедрала „Св. Висарион Смоленски” .

По покана на Пловдивският митрополит Николай,

светините, които ще благословят миряните от Пловдивската епархия, ще бъдат донесени на 25 август в Смолян от Негово Високопреосвещенство митрополита на Тамасу Исайя от Кипърската Православна Църква  Владика Исайя, който ще отслужи празнична вечерня в  храма.

Катедралата ще бъде отворена денонощно за поклонение, за да имат възможност всички да се докоснат и получат благословение от родителите на Божията Майка.

Това съобщи духовният водач на Смолянската духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

Светините ще бъдат изложени за поклонение в най-големия новопостроен храм в България „Св. Висарион Смоленски” и ще останат два дни.

От специални свещеници миряните ще могат да се помазват за здраве с елей от кандилото на светите мощи, което гори постоянно. На богомолците ще се раздават икони с образите на Светите Йоаким и Анна, и Богородица, осветени от светите мощи.

 На 26  август ще се отслужи Празнична Утринна, а от 9 часа ще започне

Божествена света литургия в чест и  прослава на Богоотците Йоаким и Анна.

В тържественото богослужение ще участват митрополити от Светия Синод и епископи на Българската православна църква, както и свещеници от Смолянска духовна околия. 

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини