Родопско девойче «полетя» в Космоса

Снимка: Личен архив

Деветокласничката Делянка Сиракова от Смолян беше една от малкото българчета, участвала в обучителната програма "Space Camp" в лагер е разположен в база на НАСА в Измир. Заедно с още 100 младежи от цял свят ученичката от Природо-математическата гимназия в Смолян изпробва усещането на полета сред звездите. Децата на възраст от 9г. до 16 г. преминали през обучение, в което облечени в скафандри, изпробвали симулатор за нулева гравитация. Дилянка дори участвала като астронавт в мисия за изстрелване на совалка в Космоса.

От невръстни детски години момичето e силно привлечено от Вселената и звездите, а от година посещава кръжок по астрономия в Смолянския Планетариум.

Преди време девойката изпраща свое есе в Центъра за творческо обучение в София. Състезава се снад 60 връстници от цялата страна и нейното есе е сред най-добрите.

 "Беше много интересно и забавно, запознах се с различни хора", сподели тя след завръщането си и допълни, че мечтата й е да стане астронавт. Участието на Делянка Сиракова в "Space Camp" е било подпомогнато от община Смолян и гимназията в която тя учи, като е успяла да спечели и стипендия с препоръки, и добри оценки. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини