Управлавящи и опозиция почетоха Илинденско-Преображенското въстание в Славейно

Властта почете тържествата за годишнината от Илинденско – Преображенското въстание и Балканската война в село Славейно.

В чест на загиналите в епопеята заедно се събраха управляващи и опозиция в местната власт на Смолян. Тържествата в родопското село, дало най-много комити и лекари, уважиха кметът на община Смолян Николай Мелемов и бившият кмет Дора Янкова, съветници, кметове на околните села и представители на Съюза на Тракийските дружества.

„Славейно е едно от знаковите места в Родопите и България, което е изразило волята си да живее свободно, независимо и обединено”, каза в словото си кметът Николай Мелемов.

"Прекланяме се пред свещената кръв на нашите деди, пролята за нашата свобода", каза градоначалникът и добави, че Славейно е дало на България много знакови личности и жителите му трябва да се гордеят, че са техни потомци.

Председателят на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов награди с отличието "Капитан Петко войвода" председателя на Областното ръководство на Тракийското дружество в Смолян Андрей Печилков и Борис Раков – шеф на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Организатори на честванията са община Смолян, Съюзът на Тракийските дружества в България, Кметско наместничество в Славейно, читалище „Съгласие ” и Църковното настоятелство.  

Венец  изпрати и Сергей Станишев, депутатът от БСП Димчо Михалевски, чийто корени са от селото се отчете с поздравителен адрес, цветя положиха пред паметника на Кольо Шишманов общинското БСП в Смолян.

Военнослужещите от 101 алпийски батальон също участваха в тържествата и поднесоха венци и цветя пред паметника на Пейо и Кольо Шишманови в центъра на селото. Събитието уважиха и много от наследниците на илинденци от този край, а празникът завърши с тържествен концерт, заря и народно веселие.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини