Пътят на едно родопско девойче до 5-то място в щангите на Олимпиадата

Милка Манева даде всичко от себе си, за да стигне до 5-то място на Олимпиадата в Лондон. Тя е единствената българска щангистка, която успя да отиде в Лондон. Единствено тя и треньорът й Костадин Грозданов обаче знаят, какво й коства това пето място, особено след потресаващия допинг скандал за Олимпиадата в Пекин преди 4 години, в който забъркаха нашите тежкоатлети.

Преди 12 години русокосата, къдрава девойка прекрачва прага на залата за щанги в Спортната зала в Смолян. Още тогава впечатлява треньора си Костадин Грозданов с изключителна физика, изваяно тяло от народните танци в детско-юношеския ансамбъл, където играе от 9-годишна.

"Тя не можеше да остане незабелязана - веднага привличаше погледа на хората с широка усмивка и лъчезарно излъчване", спомня си първата среща с Милка Манева треньорът, който вече я познава по-добре от родителите й. От професионалния му поглед обаче не убягва буйния и непокорен нрав на 15-годишната тийнейджърка-„ Абе чепат характер”, казва за нея треньорът.

Тя влиза в щангите случайно, забелязана от учителя си по физкултура в Икономическия техникум в Смолян Ангел Караиванов. Още в часовете той вижда огромния й потенциал и енергия. Води я в залата по щанги при Грозданов, който преди да стане доайен на клуба по вдигане на тежести, е треньор по футбол.
Русокосата лудетина започва да тренира, но след месец напуска силовия спорт.

 "Тогава ми трябваше много време и разговори да я убедя да се върне в залата. А сега и да искам да я изгоня, не мога", смее се „Тренера”, както всички му казват. 
Още на четвъртата тренировка Милка показва не само че е силна физически, но и умна. Възприема много бързо, бързо разкрива технически качества.
На възраст е за групата на девойките, но треньорът решава и на Републиканските състезания я хвърля в "огъня" при жените.                    Снимки:Фейсук

Учи се от Елена Маджарова, Йорданка Апостолова и Даниела Керкелова, която по-късно става неин треньор в националния отбор. И така вече 10 години.

Даниела, която също е от Смолян, е идол за буйното и изключително амбициозно момиче.

Милка бързо печели респекта на останалите, а днес вече има над 30 поставени рекорда в своята категория до 63 кг.
Грозданов отначало държи възпитаничката му да продължи висшето в сериозна специалност, особено след пълното отличие по "Бизнес администрация". Милка и този път си знае своето - НСА. Там е задочничка 4-и курс. Кара с отличие.
Като спортист е желязна, но като човек - нежна душа. Обожава поезията, непрекъснато чете и носи книги със себе си на спортните лагери. Написала е над 150 стиха, но от скромност отказва да ги публикува. Любовта играе основна роля в поетичните й излияния и едновремешната купонджийка  днес е щастлива с приятеля си Атанас. Заедно живеят от 4 години .
След няколко медала от първенства идва черната 2008 г. Родопчанката е една от невинните жертви на допинг скандала в Пекин. Тогава тя е смазана също така защото никой не й подава ръка. Изоставени са заедно с Величко Чолаков, олимпийски шампион в свръхтежка категория. Двамата са огорчени, а и трябва да работят какво ли не, за да се справят с битовите разходи. Милка се блъска като сервитьорка, барман, продавач, но не спира да тренира. Миналата есен Милка решава да влезе в Общинския съвет от гражданската квота на ГЕРБ. Успява и сега е  съветничка с единствената цел да подпомага спорта в Смолян. В големия спорт се връща благодарение на желязната си воля и благородната помощ на "Михалково", кооперацията за газирана вода.
Олимпийският шампион Величко Чолаков няма тези нерви и сега ще вдига за Азербайджан. Но Милка Манева не предава България въпреки незаслужената болка и 4-те години на безпаричие, в които държавата е сляпа за съдбата й.
Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини