Започва седмица на кърменето и в Смолян

Световната седмица на кърменето се отбелязва в България за 9-та година.

Регионална здравна инспекция – Смолян и МБАЛ организират среща с бременни жени на тема „Кърменето – по-добрият старт за живот”.

Тя ще се състои на 2-ри август от 13:30 ч. в Ритуалната зала на Неонатологично отделение.

Във връзка със Седмицата, експерти от РЗИ ще разпространяват в АГ-кабинетите на града информационни материали за ползата от кърменето, осигурени от Ла Лече Лига и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”.

На бъдещите родители ще бъдат предоставени и брошурите „Знания за бъдещата майка”, „Масаж и гимнастика на новороденото” и „Къпане и ежедневен тоалет”.

 В интернет, желаещите могат да участват в безплатен уебинар на Ла Лече Лига на тема “Кърменето през поколенията – традиции, съвремие, бъдеще“.

Той ще се проведе на живо на 4-ти август, от 11:00 ч. и на 7-ми август, от 19:00 ч.

За директен линк към събитието, следете новините на организацията на адрес: http://lalechebg.com/2012/07/karmene-prez-pokoleniata-webinar.

Тази година се отбелязва 20-та Световна седмица на кърменето, която се чества ежегодно през първите седем дни на август. Това е акцията с най-голям мащаб на движението за кърмене в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 г. от Световения Алианс за активна подкрепа на кърменето, за да се възроди практиките за кърмене на децата.

 За юбилея мотото на инициативата е- „Да разберем миналото – да планираме бъдещето!”.

ЕКСПЕРТИТЕ напомнят: Защо е важно кърменето...

Правилното и пълноценно хранене на детето, още от първите му дни, е решаващо за неговия растеж, за физическото и интелектуалното му развитие, за здравето му не само в ранното детство, но и в по-късна възраст. А кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето и най-добрият старт в живота, който може да дадете на Вашето дете.

Кърменето е най-доброто за бебето, защото…

Кърмата е лесна за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето

Кърмата съдържа идеалния баланс от хранителни вещества, антитела от майката, които го защитават от инфекции, и растежни хормони, подпомагащи развитието му

Кърмата има изключителна чистота, не създава риск от инфекции и намалява вероятността от стомашни разстройства и запек при детето

Благодарение на кърменето се намалява риска от алергии, диабет, рак, затлъстяване и се благоприятства зъбното здраве в по-късното детство

Кърменето подпомага близостта между майката и детето, удовлетворява емоционалните му нужди и съдейства за психо-емоционалното му развитие

Кърменето е важно и за здравето на майката, защото…

Помага за по-бързото възстановяване на организма след раждането и за нормализиране на теглото

Действа като естествено контрацептивно средство

Намалява риска от рак на гърдата, матката и яйчниците

Улеснява отглеждането на детето и спестява пари от семейния бюджет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини