Стотици риби измряха в смолянска река

Голямо количество умрели риби изплуваха по поречието на река Черна, в участъка след градската пречиствателна станция на Смолян, която се намира извън града, след село Влахово.

Мъртвата риба - предимно мряна и распер, била забелязана от рибари, които се натъкнали на множество безжизнени  „бели коремчета” по поречието на реката, в разстояние на около 2 км. от пречиствателната станция до моста за село Лъка.

 В понеделник вечерта, около 20.00 часа, експерти от РИОСВ – Смолян са извършили незабавна проверка заради подадения сигнал за умряла риба в реката.

Специалистите потвърдиха, че са установили наличие на мъртва риба в района, в който се влива река Тикалско дере до масивния мост за село Лъка, общ. Смолян.

От Регионална лаборатория – Смолян е взета водна проба от мястото на рибешкия мор. Проба от умрялата риба е предоставена на Областна дирекция по безопасност на храните за анализ.

От екоинспекцията са категорични, че причината за измирането на рибата не е градската пречиствателна станция за отпадни води на Смолян, но уточниха, че все още не са ясни причините, довели до измирането на водните обитатели.

Рибарите обаче предполагат, че става дума или за авария в пречиствателното съоръжение за отпадни води, или за отрова, попаднала в реката от неизвестен източник.

Заради жегата и липсата на дъждове река Черна е спаднала драстично. Маловодието е причина, отровите да не се разтварят във водата и да отнемат кислорода.

Преди повече от година, автомивка в квартал "Устово" изпусна пестициди, които убиха стотици водни обитатели в долното течение на река Бяла, която е приток на Черна.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини