Родопчани масово се жалват от забраната на "кухите цигари"

Промените в Закона за тютюна, подобно на тези за горите, предизвикаха бурни реакции. Заради забраната за производство и продажба на т.нар. кухи цигари, тютюнопроизводители, инвеститори, търговци и работници в сектора ще се съберат на протест пред президентството.

Родопчани масово недоволстват от забраната на „кухите цигари”, които успяваха да си купуват заради ниските си доходи, а от началото на месеца не могат да намерят в магазините филтри за домашно производство на цигари.

Хората по селата и малките градове не могат да си позволят разходи за папироси на редовна цена от магазина, а в същото време, макар и вредно, пушенето е останало единственото им утешение в тежкия и напрегнат живот.

За неволите си и поредната забрана на кабинета, се жалваха родопчани на срещи с депутата от БСП инж. Димчо Михалевски.

Освен от района на Девин, много оплаквания депутатът получи и от Смолян, Мадан, село Момчиловци и други населени места.

„За пореден път управляващата партия, подкрепена от ДПС нанесе удар върху гражданите на страната, забранявайки т.нар. празни цигари”, заяви в отговор народният представител и прогнозира, че това

ще доведе до още по-голям ръст на контрабандата и няма да се получи очаквания ефект – да се увеличи продажбата на цигари с бандерол, т.е. по-голяма печалба за цигарените фабрики и приход за бюджета на гърба на най-бедната част от обществото.

До сега кутия цигари, направена в къщи излизаше на пушачите около 1,50 лв. – 2 лв.

В момента контрабандните цигари вървят по 2.50лв. - 3,50лв. за кутия, а в търговските обекти цената започва от 4лв. нагоре и е минимум с 1лв. повече от домашните самоделки с натъпкан тютюн.

Михалевски обясни, че става дума за поредният лобистки закон, който с гласовете на ГЕРБ и ДПС  забранява производство и продажба на т.нар. „кухи цигари”. Той допълни, че вече част от контрабандните цигари се произвеждат в България, което ще нанесе сериозен удар върху бюджета. В същото време и ГЕРБ и ДПС имат интерес от забраната на гилзите за домашни папироси.

До момента те бяха най-евтиният начин, страстния пушач да упражнява навика си, тъй като масово в Родопите, а и на други места в страната, след двойното поскъпване на цигарите, хората започнаха да си купуват тютюн и да си пълнят цигари.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини