Юлските горещини привлякоха стотици туристи в планината край Смолян

Най-предпочитаната дестинация за лятна почивка и разхлада, както от смолянчани, така и от гостите от вътрешността на страната е местността “Хайдушки поляни”. От началото на месеца всеки петък, събота и неделя районът е пълен с хора.

Освен 100% заетост на малките хотели и хижи, има и много почиващи в палатки и  кемпери. Заради огромния наплив към туристическата местност рязко се увеличи формираният отпадък. Обикновено сметоизвозването от "Хайдушки поляни "се извършваше два пъти месечно, а от началото на месеца боклукът се събира ежеседмично, като често се налага и правенето на два курса. Ръстът е почти двоен, което показва и наличие на множество летуващи в района.

Сред другите хитови дестинации в района са Рожен, Смолянски езера, Гела и селата по поречието на река Арда.

Традиционно увеличение на отпадъците има и в селата, в които се провеждат традиционни събори. В координация с община Смолян и кметствата по места е създадена добра организация, като преди провеждането на тържествата площадите се измиват и почистват, доставят се допълнителни съдове за смет, а след празниците сметта се извозва приоритетно. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини