Ремонтират Родопската Шипка и още два военни паметника в Смолянско

Над 38 хил.лв. отпусна Министерския съвет за ремонта и възстановяването на три военни паметника на територията на Смолян и областта.

Паметникът-костница „Родопската шипка” на връх Средногорец, паметникът-костница на загиналите във войните чепеларци в Чепеларе и паметникът-костница на загиналите във войните от Райково в Смолян, ще получат нов облик в чест на 100 годишнината от Балканската война. Тя е паметна страница в националната ни история, война за единение на народа и обединението на всички българи.

През месец октомври ще честваме и 100 години от решителните боеве за освобожденито на Смолянския край от османско владичество. Знаменателните сражения от 19-21 октомври на връх Кавкаджик /сега Средногорец/, между частите на 21-ви Средногорски полк, с командир полковник Владимир Серафимов и корпуса на Явер паша са определени от военните историци като символ на храброст.

Средствата в размер на 38 311 лв. ще бъдат преведени на областния управител за разпределение и надзор върху използването и по предназначение.

В началото на годината кабинетът взе решение за отбелязване на годишнината чрез провеждане на различни събития в периода 2012 – 2013 година. Сформира се Национален инициативен комитет, с председател Цветан Цветанов, който да изготви план на честванията по повод 100 години от Балканските войни. Председател на Националния инициативен комитет е вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини