Полицията призовава за внимание: летен ръст на жертвите на пътя

Заради активния курортен сезон и интензивното движението, в страната значително нарасна броят на тежките пътнотранспортни произшествия и пострадалите.

От 1 до 9 юли 2012 г на територията на страната са регистрирани 195 тежки ПТП с 24 загинали и 234 ранени /17 от тях с опасност за  живота/.

 В сравнение със същия период на 2011 г загиналите са повече със 7.

В област Смолян за по-малко от месец и половина са станали два пъти повече тежки инциденти на пътя, в сравнение с лятото на миналата година. В периода 01 юни до 12 юли тази година са възникнали  общо 51 пътнотранспортни произшествия, от които 10 са тежки с двама убити и 17 ранени.   

Най-много от инцидентите са станали заради висока скорост и употреба на алкохол, довели до смъртта на шофьор на лека кола и велосипедист, ранени са  двама мъже, работещи на пътя, други 7 пътници са ранени.

При други три пътни произшествия са били ранени и трима велосипедисти, заради нарушения на водачите.

Статистиката показва, че през 4-те месеца на лятото на миналата година, от 1 юни до 30 септември, в Смолянско са възникнали общо 186 пътнотранспортни произшествия, от които 30 тежки с 1 убит и 36 ранени участници в движението.

След анализ на най-честите причини за катастрофи през лятото, извършен от Отдел “Пътна полиция” при Главна дирекция “Национална полиция”, са изготвени препоръки за „защитно поведение” на всички участници в движението.

На първо място е високата скорост, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение.

Над  14 % от убитите при катастрофи по пътищата са пострадали при  навлизане в лентата за насрещно движение с последващ челен удар с насрещен автомобил.

Не по-малко опасни фактори се оказват преумората, лабилното внимание и алкохола, сочи анализът. Недоспалият шофьор е дори по опасен и от пийналия. Ако ви се е натрупало безсъние и се чувствате подтиснат и сънлив, отложете шофирането.

Малките дози алкохол  съвсем не са безопасни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват забавят реакциите на шофьора.

Заради неправоспособност,

напоследък жертвите и ранените от пътни катастрофи по вина на неправоспособни водачи надвишават значително пострадалите от злополуки поради употреба на алкохол.

Спазвайте предимството и поставяйте предпазни колани, съветват още специалистите, защото те са спасили живота на близо 30% от пострадалите в катастрофи.    

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини